niedziela, 18 stycznia 2015

Roladki drobiowe ze szpinakiem

Hmm...co by zrobić dziś na obiad? To pytanie pojawia się każdego dnia. W tygodniu jesteśmy zazwyczaj zabiegani, każdy gdzieś się śpieszy. Jednak kiedy przychodzi niedziela, mamy więcej wolnego czasu . Zamiast zwykłych kotletów , polecam zrobić roladki ze szpinakiem. Dodaję do nich żółty ser, który doskonale komponuje się ze szpinakiem. To danie często robię , kiedy odwiedzają nas goście. Roladki ładnie się prezentują.  Są tanie i proste w przygotowaniu. Zapraszam do przepisu :)



filet z kurczaka
20 dag mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki śmietany 18%
garść startego sera

łyżka masła
sól
pieprz kolorowy 
jajko

 bułka tarta do panierowania.

Mięso  myję i osuszam. Przecinam wzdłuż na kotlety. Delikatnie je rozbijam tłuczkiem do mięsa (najlepiej przez folię spożywczą ). Oprószam solą i pierzem kolorowym. Odstawiam do lodówki. Rozmrożony i odciśnięty szpinak, podsmażam na maśle. Dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 10 minutach dodaję śmietanę. Doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję ser. Farsz mieszam. Można go jeszcze delikatnie doprawić solą i odrobiną pieprzu. Wg Waszego gustu. Na każdego kotleta nakładam porcję farszu i zwijam w roladkę . Obtaczam w jajku i bułce tartej . Podsmażam na oleju z każdej strony. Przekładam na blachę i wkładam do piekarnika na około 10 minut  w temp. 180 st. Podaję z ziemniaczkami i surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz