Gołąbki:
8 sparzonych liści kapusty białej (można użyć włoskiej)
2 woreczki ryżu białego
80 dag mięsa mielonego z szynki
cebula
2 jajka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sol i pieprz do smaku (po sporej szczypcie)
olej
Sos:
6 szklanek wody
4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
4 liście laurowe
łyżka cukru
sól i pieprz do smaku
łyżka śmietany 30 %
ok.3-4 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Ryż gotuję około 8 minut i studzę. Cebulę drobno kroję w kosteczkę i szklę na odrobinie oleju. Mięso mieszam z ryżem , podsmażoną cebulą i jajkami. Dodaję natkę pietruszki i doprawiam sporą szczyptą soli i pieprzu. Farsz nakładam na liście i zawijam gołąbki. Podsmażam je na odrobinie oleju (aż nabiorą złotego koloru). Następnie przekładam je do garnka i zalewam gorącą wodą (nad poziom gołąbków). Dodaję liście laurowe i koncentrat pomidorowy. Gotuję gołąbki na wolnym ogniu około 40-50 minut. Sos doprawiam cukrem , solą i pieprzem. Gołąbki wyjmuję na talerz, a pozostały wywar zagęszczam mąką wymieszaną dokładnie z odrobiną zimnej wody. Na koniec dodaję śmietanę. Gołąbki podaję z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz