wtorek, 6 stycznia 2015

Pierożki z botwinką

Najlepsze pierożki jakie jadłam. Szkoda,że sezon na botwinkę tak krótko trwa. Na szczęście mam  w zamrażarce jeszcze zapas :)



Składniki na pierogi:
175 ml ciepłego mleka
2 niepełne szklanki mąki pszennej
łyżka miękkiego masła
szczypta soli

Farsz;
pęczek młodej botwinki
pęczek szczypiorku
1/2 kostki półtłustego sera feta
szczypta, soli, cukru i pieprzu  do smaku

Składniki na pierogi zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Zawijam w folię spożywcza i odkładam na chwilę by odpoczęło. Pokrojoną drobno botwinkę przekładam do rondelka, dodaj szczyptę cukru i soli. Zalewam wodą i gotuję około 2 minuty. Odcedzam i studzę. szczypior drobno kroję i dodaję do botwinki. Warzywa mieszam z pokruszoną fetą. Farsz doprawiam odrobiną pieprzu. Z cienko rozwałkowanego ciasta wycinam kółka, nakładam porcję farszu i zlepiam pierogi. Gotuje w osolonym wrzątku, około 2 minuty od momentu ,jak pierogi wypłyną na powierzchnię.  Podaję z okrasą.

6 komentarzy:

  1. Takie pierożki jadłam raz w życiu i bardzo mi smakowały! Może kiedyś powtórzę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nam też bardzo smakują. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu polecam wypróbować, bo są bardzo smaczne :)

      Usuń
  4. Wypróbowane... ;) wyszły bardzo smakowite :) dodałam jeszcze tylko podsmażoną cebulkę do farszu :) Wiola dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miły komentarz i wypróbowanie przepisu. Bardzo się cieszę,że smakowały :)

      Usuń