środa, 7 stycznia 2015

Rolada z indyka z farszem pieczarkowym

Bardzo smaczna i efektowana rolada z indyka. Faszeruje ją mięsem mielonym i pieczarkami.  Można ją podać na obiad a  kiedy nam kawałek zostanie pokroić na kanapki.




Składniki:
1 kg piersi z indyka
20 dag pieczarek
30 dag mięsa mielonego
cebula
ząbek czosnku
łyżka natki pietruszki
sól i kolorowy pieprz do smaku
3 łyżki  masła

Mięso rozcinam tak by uzyskać jak największy płat. Rozbijam tłuczkiem do mięsa (delikatnie by nie poszarpać struktury mięsa). Opruszam delikatnie solą i pieprzem. Umyte pieczarki wrzucam do gorącej wody i gotuję 5 minut. Przestudzam i razem z cebulą drobno siekam (używam elektrycznego rozdrabniacza). Następnie podsmażam je na łyżce masła. Doprawiam do smaku. Mięso mielone przekładam do miseczki i również lekko doprawiam. Na płat indyka nakładam mięso mielone i rozsmarowuję , na nim pieczarki. Zwijam mięso w roladę i obwiązuję bawełnianą nicią. Piekę ok. 1-1.5 h w 180 st C. W trakcie pieczenia roladę smaruję czosnkowym masłem ( czosnek przeciskam przez praskę, dodaję  natkę, masło i odrobinę soli).


1 komentarz: