Na zimowe chłody doskonale sprawdzą się zupy, pełne warzyw i mięsa. Do tego kromka świeżego pieczywa i pyszny obiad gotowy. Gulasz doprawiłam lubczykiem, który dodatkowo wzmocnił jego smak. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo rozgrzewająca :)
mała cukinia
marchewcebula
pietruszka
czerwona papryka
2 ząbki czosnku
10 pomidorków koktajlowych
pół pęczka lubczyku
szklanka soku pomidorowego
łyżka koncentratu pomidorowego
pulpety:
30 dag mięsa mielonego z szynki
jajko
kajzerka i mleko do jej namoczenia
olej i sól
pieprz
Marchew, pietruszkę, cebulę i paprykę kroję w większą kostkę. Pomidorki przecinam na pół. Do garnka wlewam około litra wody, dodaję same gałązki lubczyku. Dodaję marchew i pietruszkę . Na patelni szklę cebulę, dodaję pomidorki i paprykę. Dodaję do zupy, wlewam sok pomidorowy. Gotuję na wolnym ogniu. Kajzerkę namaczam w mleku i mieszam z mięsem. Dodaję łyżkę posiekanego lubczyku i jajko . Doprawiam solą i pieprzem. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać odrobinę grysiku. Formuję małe pulpeciki i podsmażam na patelni. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodaję pulpety i pokrojoną cukinię. Gotuję ok. 10 minut. minut . Dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawiam solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gulasz można zagęścić odrobiną mąki , wymieszanej z łyżką śmietany 18%.
Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje :-) no i dużo warzyw :-) to lubię :-)
OdpowiedzUsuńChyba mamy Marzenko podobny gust :)
OdpowiedzUsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Dominikana, faktycznie zupka jest bardzo smaczna. Pełna warzywek i mięciutkich pulpecików :)
OdpowiedzUsuń