wtorek, 13 stycznia 2015

Gulasz z pulpetami i lubczykiem

Na zimowe chłody doskonale sprawdzą się zupy, pełne warzyw i mięsa. Do tego kromka świeżego pieczywa i pyszny obiad gotowy. Gulasz doprawiłam lubczykiem, który dodatkowo wzmocnił jego smak. Zupa jest łatwa w przygotowaniu i bardzo rozgrzewająca :)



mała cukinia
marchew
cebula
pietruszka
czerwona papryka
2 ząbki czosnku

10 pomidorków koktajlowych

pół pęczka lubczyku

szklanka soku pomidorowego

łyżka koncentratu pomidorowego

pulpety:
30 dag mięsa mielonego z szynki
jajko

kajzerka i mleko do jej namoczenia

olej i sól

pieprz


Marchew, pietruszkę, cebulę i paprykę kroję w większą kostkę. Pomidorki przecinam na pół. Do garnka wlewam około litra wody, dodaję same gałązki lubczyku. Dodaję marchew i  pietruszkę . Na patelni szklę cebulę, dodaję pomidorki i paprykę. Dodaję do zupy, wlewam sok pomidorowy. Gotuję na wolnym ogniu. Kajzerkę namaczam w mleku i mieszam z mięsem. Dodaję łyżkę posiekanego lubczyku  i jajko . Doprawiam solą i pieprzem. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać odrobinę grysiku. Formuję małe pulpeciki i podsmażam na patelni. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, dodaję pulpety i pokrojoną cukinię. Gotuję ok. 10 minut. minut . Dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawiam solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gulasz można zagęścić odrobiną mąki , wymieszanej z łyżką śmietany 18%. 

4 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje :-) no i dużo warzyw :-) to lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba mamy Marzenko podobny gust :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Dominikana, faktycznie zupka jest bardzo smaczna. Pełna warzywek i mięciutkich pulpecików :)

    OdpowiedzUsuń