Pizza wyróżnia się zawiniętymi brzegami, w które wkładam starty ser . Do tego szynka i pomidorki. To moje ulubione dodatki. Oczywiście często się zmieniają , w zależności od tego co akurat mam w lodówce:) Ja preferuję pizzę na grubszym cieście. Jeśli wolicie cienkie ciasto, zmniejszcie składniki o połowę. Piekę ją w dużej formie na tartę, więc wychodzi dość duża. Często dodaję coś od siebie, eksperymentuję i zmieniam tradycyjne przepisy. Pizza z serowym brzegiem jest pyszna i chrupiąca, kolejny przepis godny polecenia :)
ciasto;
200 g mąki
2 dag drożdży
2 łyżki oleju
1/2 szk szklanki letniej wody
po szczypcie soli i cukru
szczypta ziół prowansalskich
10 plasterków szynki
20 pomidorków koktajlowych
2-3 kawałki papryki (świeżej lub marynowanej)
2 ząbki czosnku
cebula
sól
pieprz
olej
oraz starty ser
przyprawa do pizzy
sos pomidorowy
Drożdże zalewam odrobiną ciepłej wody, dodaję szczyptę cukru i łyżeczkę mąki. Odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie mieszam z resztą składników i wyrabiam elastyczne ciasto. nakrywam ściereczką odstawiam w ciepłe miejsce. Cebulę kroję w piórka, podsmażam na oleju . Dodaję pokrojoną w paseczki paprykę i przekrojone na pół pomidorki. Wszystko razem chwilkę podsmażam i doprawiam solą oraz pieprzem. Ciasto rozwałkowuję i przekładam na blachę/ formę do tarty (uprzednio smaruję odrobiną oleju) Na brzegi ciasta nakładam wokół starty ser i zakładam "takie zakładki" mocno dociskając ciasto. Smaruję sosem pomidorowym i posypuję przyprawą do pizzy. Układam szynkę, Pomiędzy szynkę wykładam farsz z patelni. Pizzę piekę około 30 minut w 180 st. Pod koniec posypuję jeszcze odrobiną startego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz