wtorek, 13 stycznia 2015

Musaka z cukinią

Mniam już na same wspomnienie musaki ,ślinka mi cieknie :) Już dawno jej nie robiłam, wiec pora wrócić do przepisu . Zamiast bakłażana używam cukinii, ale oczywiście można zrobić wersję z bakłażanem. Do tego farsz mięsny, duża ilość pomidorów i aksamitny sos beszamel (lekko podkręcony przeze mnie ). Istne niebo w gębie :)



młoda cukinia 
3-5 ziemniaki
1/2 kg  mięsa mielonego 
cebula
4 ząbki czosnku
2-3 duże , dojrzałe pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 
 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
zioła prowansalskie
sól i pieprz
papryka słodka i ostra

sos:
250 ml mleka
5 dag masła
duże jajko
2-3 łyżki mąki
sól i pieprz
szczypta gałki muszktołowej
2 serki topione trójkąciki


Obrane ziemniaki kroję w krążki, cukinię w podłużne , cienkie plastry. Warzywa obsmażam na patelni na odrobinie oleju i odkładam na bok. Pokrojoną w kosteczkę  cebulę podsmażam na oleju. Dodaję mięso.  Czosnek przeciskam przez praskę i razem z pomidorami dodaję do mięsa. Wszystko razem smażę około 10 minut, aż woda z pomidorów odparuje. Doprawiam koncentratem pomidorowym, ziołami prowansalskimi, solą pieprzem i papryką. Dno naczynia żaroodpornego lekko smaruję olejem. Jako pierwszą warstwę wykładam ziemniaki, później cukinię . Oprószam solą i pieprzem. Wykładam mięsno-pomidorową masę. W rondelku rozpuszczam masło, Powoli wsypuję mąkę i mieszam rózgą, dolewam małym strumieniem mleko i mieszam by nie powstały grudki. Dodaję roztrzepane jajko. Doprawiam. Na koniec dodaję serki topione. sosem polewam mięso i piekę w piekarniku około 40 minut w 180 st C. Posypuje natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Z samych cukinii jeszcze nie robiłam, spróbuję przy najbliższej okazji:)

    OdpowiedzUsuń