Chyba każdy z nas lubi frytki. My czasem też dajemy się na nie skusić. By jednak nie smażyć ich w głębokim oleju, postanowiłam upiec w piekarniku. Na dużą porcję frytek użyłam dwóch łyżek oleju rzepakowego. Nieźle co? :) Troszkę podkręciłam ich smak ziołami prowansalskimi i papryką. Odchudzone frytki wyszły smaczne. Fakt, że robi się je dłużej od tradycyjnych ale w przeliczeniu na kalorie warto się poświęcić :)
6 dużych ziemniaków
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka ziół prowansalskich
sól morska
Ziemniaki obieram i kroję w słupki. Wrzucam je do wrzącej wody i podgotowuję około 5-7 minut. Następnie odcedzam i osuszam ręcznikiem papierowym. Mieszam z olejem i dodaję paprykę oraz zioła. Ponownie mieszam i przesypuję na blachę. Piekę około 40- 50 minut w 180 st, do momentu aż frytki będą chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz