czwartek, 8 stycznia 2015

Mielone na patyku

Dziś kotlety mielone w innej wersji. Dodałam do nich odrobinę francuskiej musztardy. Najlepiej smakują grillowane, ale poza sezonem można wykorzystać patelnię grillową.  



 30 dag mielonego mięsa
łyżeczka musztardy francuskiej(kto lubi ostre smaki może dodać więcej)
jajko
2-3 łyżki bułki tartej
ząbek czosnku
po 1/3 łyżeczki soli i papryki w proszku
szczypta świeżo mielonego pieprzu
1-2 łyżki oleju do posmarowania kotletów


Czosnek przeciskam przez praskę. Mięso mieszam z jajkiem, czosnkiem i  musztardą. Dodaję bułkę tartą. Doprawiam solą , pieprzem i papryką. Masę wyrabiam. Jeśli masa jest zbyt rzadka, należy dodać  odrobinę bułki tartej lub kaszy mannej. Formuję podłużne kotleciki i nabijam je na długie patyczki do szaszłyków. Każdy kotlecik smaruję odrobiną oleju. Piekę na grillu lub patelni grillowej. Podaję z ogórkami i oliwkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz