sobota, 17 stycznia 2015

Piernikowy sernik

Witajcie. Wczoraj zgłębiałam swoją wiedzę,  na temat zdrowej kuchni, na kolejnych warsztatach kulinarnych. Zapewne niedługo zdam Wam szczegółową relację. By trochę osłodzić Wam weekend polecam przepis na sernik piernik. Robiłam go na święta, ponieważ nie mogłam się zdecydować, które ciasto mam upiec. Postanowiłam połączyć oba smaki. Kruche ciasto piernikowe, wspaniale współgra  z serem. Zachęcam do wypróbowania, naprawdę warto:)



Ciasto:
380 g mąki
1/2 szklanki pudru
250 g zimnej margaryny
2 żółtka
łyżka śmietany 18 %
płaska łyżka proszku
łyżka przyprawy korzennej
łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao

masa serowa;

1 kg sera mielonego
3 jajka
szczypta soli
2 budynie śmietankowe
200 g masła
1/2 szklanki cukru
kilka kropli aromatu śmietankowego

oraz 

puder do posypania ciasta

Margarynę kroję w kostkę i mieszam z sypkimi składnikami ciasta. Dodaję śmietanę i szybko zagniatam ciasto. Dzielę na dwie części. Jedną wkładam do lodówki na 30 minut a drugą chowam do zamrażarki (będę ją ścierała na wierzch sernika). Miękkie masło ucieram z cukrem na puch. Nie przerywając miksowania dodaję po jednym żółtku. Następnie po łyżce dodaję ser i dosypuję sypkie budynie. Dodaję kilka kropli aromatu. Masę mieszam. Pianę z 5 białek ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Za pomocą drewnianej łyżki pianę delikatnie mieszam z serem. Dno dużej tortownicy wykładam ciastem z lodówki (uprzednio je rozwałkowuję) i wylewam na nie masę serową. Na wierzch ścieram drugą porcję ciasta z zamrażarki. Sernik piernik piekę 1 h w temp 180 st. Studzę przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy ostygnie posypuję pudrem.

4 komentarze: