W ubiegły piątek miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych. Odbyły się w Akademii Smaku Bosch. Zostaliśmy powitani pyszną kawą z kardamonem, goździkami, imbirem i wanilią. Wykład poświęcony był zasadom gotowania wg teorii pięciu Przemian. To ostatnio bardzo modny nurt gotowania. Wykład prowadziła Katarzyna Jaszczyk-Górska, która jest specjalistą w zakresie dietetyki leczniczej. Dowiedziałam się bardzo wielu ciekawych rzeczy. Z ciekawości podam Wam zasadę wzmacniania narządów, poprzez smaki potraw które spożywamy. Jeśli chcemy szczególnie wzmocnić jakiś narząd naszego ciała, powinniśmy skończyć potrawę w przemianie, do której ten narząd należy. Mniej więcej wygląda to tak:
smak kwaśny - Drzewo-wątroba i pęcherzyk żółciowy
smak gorzki - Ogień- serce i jelito cienkie
smak słodki - Ziemia- śledziona i żołądek
smak ostry - Metal- płuca i jelito grube
smak słony - Woda- pęcherz moczowy i nerki
Jeśli mądrze i racjonalnie podejdziemy do tematu odżywiania, można wzmocnić swój organizm od środka , w naturalny sposób. Kolejną ciekawostką jest to, że jeśli mamy duży apetyt na słodycze i jesteśmy ciągle zatroskani, to może wskazywać na problemy ze śledzioną. Każda godzina ma przyporządkowany jakiś narząd. Ludzi można podzielić na dwie główne grupy YIN (typowe zmarzlaki) i YANG (osoby aktywne, mocne). Obie te grupy powinny odżywiać się w inny sposób i unikać niektórych pokarmów. Ogromną rolę w potrawach mają odpowiednie przyprawy i dodatki. Podczas gotowania używaliśmy kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego, chili, cynamonu. estragonu, kozieradki, trawy cytrynowej i wielu innych niezwykle aromatycznych przypraw. W kuchni pojawiły się też bardzo zdrowe jagody goji, kasza owsiana (bardzo mi smakowała), migdały, orzechy, syrop z agawy oraz oczywiście duża ilość kaszy jaglanej, soczewicy i wspomnianej wcześniej kaszy owsianej. Po wykładzie nastąpiła część praktyczna i konsumpcja:) W karcie menu mieliśmy następujące potrawy:
I kilka fotek z gotowania:
Nasze pyszne i zdrowe jedzonko:
Konsumpcja, pogaduszki i pora wracać do domku :)
Super, uwielbiam warsztaty :-)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię warsztaty kulinarne :)
OdpowiedzUsuń