piątek, 20 lutego 2015

Chrupiące chipsy z jarmużu

Jamuż to odmiana kapusty. Zawiera dużo żelaza, wapnia oraz witamin K i C. Oprócz tego wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. To już mniej więcej wiecie , dlaczego warto wprowdzić go do swego menu. Ja zazwyczaj z jarmużu robię zupę lub takie chrupiace chipsy. Robi się je bardzo szybko i szybko znikają z talerzyka.


100g jarmużu
łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego

po szczypcie soli, słodkiej papryki i  ziół prowansalskich


Jarmuż myję i dokładnie osuszam. Wycinam grube nerwy i rwę na mniejsze kawałki . Dodaję olej i przyprawy. Dokładnie mieszam . Luźno układam na blaszce , wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 7-10 minut w 180 st. Chipsy są gotowe kiedy ich końce nabiorą brązowego koloru i będą chrupiące.

4 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, a a nigdzie nie mogę znaleźć jarmużu :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu ja znalazłam w Kauflandzie, więc jeśli masz ten sklep gdzieś obok, to szukaj tam, obok kiełków :)

      Usuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam chipsów w takim wydaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko wiadomo,że nie zastąpią tradycyjnych chipsów, ale warto spróbować. Może akurat posmakują :)

      Usuń