Jamuż to odmiana kapusty. Zawiera dużo żelaza, wapnia oraz witamin K i C. Oprócz tego wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. To już mniej więcej wiecie , dlaczego warto wprowdzić go do swego menu. Ja zazwyczaj z jarmużu robię zupę lub takie chrupiace chipsy. Robi się je bardzo szybko i szybko znikają z talerzyka.
100g jarmużu
łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowegopo szczypcie soli, słodkiej papryki i ziół prowansalskich
Jarmuż myję i dokładnie osuszam. Wycinam grube nerwy i rwę na mniejsze kawałki . Dodaję olej i przyprawy. Dokładnie mieszam . Luźno układam na blaszce , wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 7-10 minut w 180 st. Chipsy są gotowe kiedy ich końce nabiorą brązowego koloru i będą chrupiące.
Wyglądają przepysznie, a a nigdzie nie mogę znaleźć jarmużu :/
OdpowiedzUsuńAniu ja znalazłam w Kauflandzie, więc jeśli masz ten sklep gdzieś obok, to szukaj tam, obok kiełków :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam chipsów w takim wydaniu :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko wiadomo,że nie zastąpią tradycyjnych chipsów, ale warto spróbować. Może akurat posmakują :)
Usuń