poniedziałek, 16 lutego 2015

Grzybowe risotto z pietruszką

Risotto chodziło za mną kilka dni aż w końcu się doczekało. Tym razem zrobiłam wersję grzybową. Mój mąż lubi zbierać grzybki jesienią , potem pieczałowicie je suszy a ja, dzięki temu mam doskonały dodatek do dań. Mielę grzyby i dodaję do mielonych, zup oraz  sosów. Lubię ich zapach. Mocno aromatyczny ryż bardzo nam posmakował. W pół godziny powstało pyszne, syte i aromatyczne danie.


szklanka ryżu arborio
pojedyńcza pierś z kurczaka
mała marchewka
mała czerwona cebulka
mała żółta cebulka
2 łyżeczki suszonych, mielonych grzybów
500-600 ml gorącej wody
łyżeczka przyprawy typu ziarenka smaku
pieprz do smaku
2 łyżki oleju
łyżka posiekanej natki pietruszki

Cebulki kroję w drobną kosteczkę. Marchew ścieram na tarce na dużych oczkach. Mięso kroję w kosteczkę. Na oleju szklę cebulę, dodaję mięso i podsmażam. W wodzie rozpuszczam ziarenka smaku i mielone grzyby. Mieszam. Na patelnię dodaję marchew i wsypuję suchy ryż. Mieszam. Podlewam odrobiną wywaru. Przykrywam pokrywką. Co chwilę mieszam (należy uważać by risotto się nie przypaliło) i uzupełniam płyn. Kiedy ryż wchłonie wywar, dolewam kolejną porcję . Postępuję tak aż ryż będzie miękki)  Na koniec doprawiam risotto pieprzem i posypuję natką.

4 komentarze:

  1. Mniam pyszne :-) ja bym tylko dała pieczarki bo grzybków lesnych nie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zrobić pieczarkową wersję. Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ooo jutro zrobię również danie z grzybami. A Twój przepis zapisałam już, wykorzystam go gdy podskocze do sklepu po drób ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolinko mam nadzieję,że Wam również przypadnie do gustu. Nam bardzo smakowało :)

      Usuń