sobota, 14 lutego 2015

Happy Valentine's Day

Czy znajdą się tu jakieś łasuchy ? Lubicie czekoladę i wiśnie? Ja uwielbiam w każdej postaci i w każdej ilości :) Tym razem ciasto zrobiłam  na kruchym cieście. Przez noc ładnie zmiękło i dziś do kawy , raczyliśmy się tym oto smakołykiem. Jeśli ktoś chętny, to zostało nam jeszcze trochę :) Podziękowania dla Magdy  za wymyślenie nazwy na FB:)




Ciasto kruche;
300 g mąki pszennej
125 g margaryny zimnej
2 jajka
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki naturalnego miodu
łyżeczka sody oczyszczonej

Masa czekoladowa:
budyń czekoladowy
1,5 szklanki mleka
4 łyżki cukru trzcinowego
3/4 kostki masła
2-3 łyżki tartej czekolady

Masa wiśniowa:
300 ml domowej konfitury z kawałkami wiśni
galaretka wiśniowa

Oraz;
1/2 tabliczki czekolady

Galaretkę rozpuszczam w 300 ml wody i studzę.

Składniki na ciasto zagniatam. Dzielę na 3 placki i cienko rozwałkowuję. W jednym placku, wycinam foremką serduszka. Piekę około 20-25 minut w 180 st. (aż placki nabiorą złotego koloru).

Szklankę mleka gotuję z cukrem , w pozostałym mleku rozrabiam budyń i dodaję do gotującego się mleka. Mieszam aż zgęstnieje i studzę. Masło ucieram na puch i dodaję porcjami budyń. Miksuję , na koniec dodaję startą czekoladę i mieszam.

Pierwszy placek smaruję 3/4 kremu czekoladowego. Przyciskam drugim plackiem. Lekko tężejącą galaretkę mieszam z wiśniami (czekam aż masa lekko się zetnie, wtedy nie będzie spływała z ciasta) i nakładam na ciasto. W tym czasie placek z serduszkami lekko smaruję kremem i posypuję startą czekoladą. Ostrożnie układam na wiśniach. Schładzam w lodówce. Najlepiej smakuje po 1-2 dniach.







2 komentarze:

  1. Świetne ciacho :)
    Poczęstowałabym się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo proszę się częstować, ciasta już niestety nie ma, został tylko przepis :)

      Usuń