sobota, 21 lutego 2015

Ruski tort naleśnikowy

Bardzo lubię pierogi ruskie, dlatego ten farsz często wykorzystuję do krokietów i naleśników. Tym razem z mojej twórczej fantazji,  powstał kolorowy tort naleśnikowy. Ciekawie się prezentuje i fajnie smakuje. Do naleśników użyłam odrobinę rozdrobnionego szpinaku i koncentratu pomidorowego. Jak Wam się podoba?  Bardzo się cieszę, jak do mnie zaglądacie, a widząc po liczbie wyświetleń, jest Was całkiem sporo :). A jeszcze bardziej mnie cieszy , jak zostawiacie komentarze :) Przypominam także , o moim profilu na FB https://www.facebook.com/pages/Wyborne-Smaki/657064417735757 jeśli się Wam podoba  kliknijcie proszę :) Zapraszam więc na kolejny przepis ...



naleśniki ok. 8 szt:
300 ml mleka
jajko
1,5 szklanki mąki
łyżka oleju
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku

szczypta soli
olej do smażenia

farsz:
275 g twarogu półtłustego
3 ugotowane ziemniaki
cebula
2 łyżki posiekanej zieleniny (szczypiorek, natka pietruszki)
150 g naturalnego jogurtu
sól i świeżo mielony pieprz do smaku

sos;

po 2 łyżki majonezu i jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
odrobina posiekanej zieleniny



Mleko miksuję z jajkiem, mąką , olejem i solą na gładkie ciasto. Masę dzielę na dwie porcje. Do jednej dodaję koncentrat , do drugiej szpinak. Dokładnie mieszam. Na patelni smażę naleśniki. Twaróg i ziemniaki przeciskam przez praskę. Cebulę siekam w rozdrabniaczu (można drobno pokroić ) i szklę na odrobinie oleju. Dodaję do masy. Zieleninę również siekam i łączę z twarogową masą. Dodaję jeszcze jogurt i doprawiam do smaku  pieprzem i solą. Naleśniki przekładam na przemian farszem. Ostatni naleśnik smaruję odrobiną oleju i wstawiam do piekarnika na około 20 minut. Pod koniec pieczenia posypuję migdałami. Czosnek przeciskam przez praskę i mieszam z pozostałymi składnikami sosu. Ewentualnie można go doprawić odrobiną soli i pieprzu. Tort podaję z sosem czosnkowym. Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Fajny pomysł - też uwielbiam ruskie pierogi, ale to lepienie... Z naleśnikami zdecydowanie łatwiej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat lubię lepić pierogi, ale fakt to szybsza wersja :)

      Usuń
  2. Super pomysł:) Na pewno było pyszne!

    OdpowiedzUsuń