poniedziałek, 2 lutego 2015

Sos mięsny z nutką goździków

Z początkiem tygodnia zapraszam Was na smakowite jedzonko :) Do tego sosu używam  mięsa z szynki, możecie zastapić ją łopatką.  Zapewne większość z Was, przygotowuje czasem w domu taki sos mięsny. Spróbujcie kiedyś dodać do niego 2-3 goździki. Taka mała przyprawa a zmienia smak dania. Dzięki niemu sos zyskał ciekawy smak i niecodzienny aromat. Można także dodać łyżkę powideł śliwkowych. Do tego surówka, ziemniaki i obiadek gotowy. Prosto i smacznie :)



ok.  60 dag mięsa z szynki
cebula
marchew
3 łyżki oleju rzepakowego
2 liście laurowe
3 goździki

2 ząbki czosnku
szczypta majeranku
sól i pieprz do smaku
1.5 łyżki mąki do zagęszczenia sosu
łyżka śmietany18% 

Mięso kroję na mniejsze kawałki i obsmażam na złoty kolor  na rozgrzanym oleju. Marchew i cebulę kroję w większą kostkę i dodaję do mięsa. Chwilę razem przesmażam. Zawartość patelni przekładam do garnka i zalewam gorącą wodą( tak by zakryła mięso) . Dodaje liście laurowe i goździki. Duszę pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie miekkie. Od czasu do czasu mieszam. Następnie dodaję  szczyptę majeranku i posiekany drobno czosnek. Na koniec  zagęszczam sos mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody. Doprawiam solą i pieprzem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz