wtorek, 3 lutego 2015

Ciecierzyca z kurczakiem z nutą kardamonu, imbiru i kozieradki.

Na platformie Zblogowani dwa tygodnie temu, wystartował  ciekawy konkurs "Przepis na idealny wieczór" . Można w nim wygrać ciekawe i smakowite nagrody. Należy przygotować danie,  z użyciem indyjskich sosów Patak's. Dodatkowo po zakupie sosu, wystarczy przesłać zdjęcie paragonu i dostaniemy seans filmowy w prezenie. Promocja trwa do 28 lutego. Dokładne informacje znajdziecie pod linkiem http://www.pataks.pl 

Idealny duet na zimowy wieczór to  pyszne, rozgrzewające  indyjskie jedzonko i ciekawy film , który możemy wybrać z obszernego katalogu VOD. Zazwyczaj omijam szerokim łukiem półki z gotowcami, z wiadomych powodów. Są  napakowane chemią i konserwantami aż po samą nakrętkę :) Jednakże Patak's mile mnie rozczarował. W jego składzie nie znalazłam żadnych barwników ani dodatków. Naturalny, nieziemsko pachnący sos, doskonale skomponował się z naszą ulubioną ciecierzycą i kurczakiem. Danie wzbogaciłam świeżo startym  imbirem, papryką i czerwoną cebulą. 

Po chwili kuchnia wypełniła się aromatami, mąż włączył film i mogliśmy rozpocząć wieczorne oglądanie. Ciecierzyca z kurczakiem  wspaniale smakowała także  przegryzana z pikantnymi nachosami. Miło było także okryć się cieplutkim kocykiem i wypić łyczek czerwonego wina :) Oboje lubimy komedie,  więc wybraliśmy film "Za 5 dolarów" z moją ulubioną aktorką Sharon Stone. Fabuła jest ciekawa i momentami bardzo śmieszna. Główny bohater dowiaduje sie ,że jest chory. Postanawia wyszaleć się i zabrać syna w podróż do Ameryki. Tam mają  ciekawe zadanie, bo mają tylko 5 dolarów dziennie na życie. Chłopaki mają nie jeden orzech do zgryzienia ... Film warty polecenia tak jak pyszne sosy Patak's :)







Składniki;
sos Butter Chicken 350 g PATAK'S
40 dag filetu z kurczaka
2 szklanki ciecierzycy
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej cebuli
ząbek czosnku
kawałek korzenia imbiru

oraz
2 łyżki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki kurkumy
łyżeczka słodkiej papryki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
szczypta soli


Składniki , kóre będą potrzebne do przyrządzenia dania.


Ale zacznijmy od początku:
1. Zaczynam od namoczenia ciecierzycy.Zalewam ją na  12 godzin wodą.


2. Natępnie przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję liscie laurowe, ziela angielskie , małą szczyptę kurkumy i odrobinę soli. Gotuję  pod przykryciem, do miękkości  około 1 h. Odcedzam i wyjmuję przyprawy.


3. Mięso kroję w kosteczkę. Dodaję przeciśniety ząbek czosnku,łyżkę oleju, paprykę i pozostałą szczyptę kurkumy. Mieszam i odstawiam na chwilę do lodówki.

4. Na patelni rozgrzewam pozostały olej i przekładam mięso. Smażę 5 minut. Dodaję drobno pokrojoną cebulę i paprykę. Mieszam.


5. Po około 5 minutach, kiedy warzywa lekko zmiękna przekładam zawartość patelni do garnka.


6. Dodaję ugotowaną soczewicę.



7. Teraz pora na najważniejszy składnik sos butter chicken : kremowy sos pomidorowy z dodatkiem masła, kardamonu i kozieradki.





8. Mieszam i gotuję na wolnym ogniu 15 minut. Pod koniec dodaję łyżeczkę startego, świeżego korzenia imbiru. 



 9.  Danie wykładam na talerze i zaczynamy idealny wieczór :)


10. Sos Patak's się skończył... film  sie skończył...jedzonko się skończyło...Pora iść do sklepu po kolejny pyszny sosik :)








zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Pyszności :-) lubię takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciesze się ,że przepis się podoba :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń