środa, 25 marca 2015

Zielone placki z makaronu

Robiliście kiedyś placki z makaronu? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie. Staram się tak gotować, by nic się nie zmarnowało w kuchni. Dlatego jeśli z rosołu zostaje mi makron, robię z niego placki. Można do nich dodać ulubione dodatki, np. pokrojoną wędlinę, ser, czy inne warzywa. Można też dodać posiekane zioła i ulubione przyprawy. Dziś proponuję wersję bezmięsną , placuszki brokułowe. 




dwie garście makaronu nitki
2-3 jajka
4 różyczki ugotowanego brokuła
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Makaron gotuję wg przepisu na opakowaniu, odcedzam i studzę. Brokuła rozdrabniam w blenderze. Jajka roztrzepuję widelcem , dodaję makaron i brokuł. Doprawiam szczyptą soli i odrobiną pieprzu. Masę dokładnie mieszam. Na patelni rozgrzewam olej i smażę niewielkie placuszki. Odsączam je na papierowym ręczniku. Smacznego . 

2 komentarze: