wtorek, 31 marca 2015

Owsiane babeczki z bakaliami

Płatki owsiane i jaglane ,koniecznie muszą być w mojej kuchni. Używam ich do słodkich jak i słonych dań. Bardzo lubimy owsiankę. Jeśli Wasze pociechy, nie przepadają jednak za płatkami owsianymi, polecam sprytny sposób. Można je przemycić w takich słodkich babeczkach. Ja dodałam jeszcze żurawinę, rodzynki i skórkę pomarańczową. Małe babeczki można zapakować także dzieciom, na deser do szkoły. 



150 g mąki pszennej
1/2 szklanki płatków owsianych
200 ml mleka
50 g margaryny
2 jajka
płaska łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
cukier waniliowy 
łyżka skórki pomarańczowej
łyżka żurawiny suszonej
łyżka rodzynek
szczypta cynamonu


Margarynę rozpuszczam w rondelku  i dolewam mleko. Mąkę  i płatki mieszam z proszkiem do pieczenia. Dolewam mleko z rozpuszczoną margaryną. Następnie dodaję jajka,  cukier oraz bakalie i cynamon. Mieszam łyżką. Do foremek na muffinki, nakładam ciasto do 2/3 wysokości. Piekę około 15- 20 minut w 180 st C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz