piątek, 27 marca 2015

Wielkanocna babka

Moi drodzy czytelnicy :) Nie wiem, czy w kolejnym tygodniu będę miała wystarczajaco dużo czasu, by rozpieszczać Was kolejnymi przepisami. Czeka mnie dużo słodkiej pracy, dla Akademii Odkrywcy. Efektem zapewne pochwalę się na blogu , w odpowiednim czasie :) Dlatego już dziś podsyłam Wam jeszcze sprawdzony przepis na babkę. Co ciekawe jest na samych białkach. Delikatna i puszysta. Najlepiej dodać do niej kisiel o smaku wiśniowym, wtedy kolor będzie się ładnie odznaczał. A więc zapraszam na przepis :)




5 białek
3/4 szklanki oleju rzepakowego
1 i 1/2  szklanki mąki

3/4 szklanki cukru
płaska łyżka proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego
kisiel  (najlepiej wiśniowy)
2 łyżki  maku
2 łyżki kakao

szczypta soli do białek

odrobina masła i bułki tartej do formy

Białka ubijam z solą na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaję cukier i cukier waniliowy. Miksuję. Dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.  Dzielę na trzy porcje. Do jednej dodaję mak, do drugiej kakao a do ostatniej wsypuję kisiel. Formę na babkę, smaruję masłem i obsypuję bułką tartą. W dowolnej kolejności wylewam porcje ciasta. Piekę około 40 minut  w180 st. Ostudzoną babkę dekoruję wg uznania.  

4 komentarze: