czwartek, 12 marca 2015

Schab po grecku

U nas nie ma zwykłych kotletów. Zawsze coś do nich dodaję i ulepszam po swojemu. Tym razem padło na schabowe, ale w innej wersji. Miałam pod ręką marchew, selera i pietruszkę więc zrobiłam z nich farsz do kotletów. Warzywka robię w podobny sposób do ryby po grecku, dlatego ta nazwa wpadła mi do głowy :) Wszystko zapiekłam w piekarniku i mogliśmy siadać do stołu :)


4 kotlety schabowe
marchew
pietruszka
cebula
plaster selera
łyżka posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oleju
2/3 szklanki wody
4 łyżeczki majonezu
sól 
świeżo mielonyy kolorowy pieprz 
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta czosnku granulowanego
łyżka koncentratu pomidorowego


Mięso rozbijam tłuczkiem i oprószam solą oraz pieprzem. Odstawiam do lodówki. Marchew, selera i pietruszkę obieram i ścieram na tarce warzywnej o dużych oczkach. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju. Dodaję starte warzywa. Podlewam wodą i duszę około 5 minut pod przykryciem. Na koniec dodaję koncentrat, czosnek i paprykę. Doprawiam do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem . Dodaję posiekaną natkę pietruszki. Farsz lekko studzę. Mięso układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotlety wykładam farsz , a na nim rozsmarowuję majonez. Piekę około 40 minut w 180 st.

3 komentarze:

  1. Jak ja kocham takie kombinacje! Dzięki temu nigdy nie jest nudno na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana wspaniałe te kotleciki. Już mi się podobają i smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest mi bardzo miło,że przepis przypadł Wam do gustu :)

    OdpowiedzUsuń