Krem jest pyszny. Tyle mogę Wam powiedzieć. Długo zbierałam się do tego by go przygotować, aż w końcu zrobiłam . Sama wyjadłam pół słoiczka :) Doskonale nadaje się do placuszków, czy posmarowania tosta. Doskonała alternatywa dla dzieci, zamiast popularnych kremów czekoladowych. Ten jest dużo zdrowszy i także smaczny. Jeśli kakao zastąpicie karobem, a mleko wodą lub innym mlekiem roślinnym, będziecie mogli zaserwować ten smakołyk także alergikom. Krem należy przechowywać w lodówce. Posypałam go ziarenkami , które możecie kupić tutaj. A więc zapraszam na zdrowy, jaglany krem :)
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
5 suszonych daktyli
łyżeczka kakao
gwiazdeczka anyżu
laska cynamonu
ziarenka do posypania
Drobno pokrojone daktyle, zalewam wodą i mlekiem. Dodaję anyż i cynamon . Gotuję kilka minut. Pod koniec dodaję ugotowaną kaszę. Wyjmuję przyprawy. Kaszę dzielę na dwie porcje. Do jednej dodaję kakao. Miksuję blenderem na krem. W słoiczku układam warstwami krem jaglany. Posypuję ziarenkami. Smacznego.
Pyszności i jakie zdrowe ;)
OdpowiedzUsuńtakie kremy to ja lubię!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszą , takie komentarze. Kolejnym razem bardziej pokombinuję ze składnikami, bo możliwości jest wiele :) Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kremy z kaszy jaglanej. Są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMy też jesteśmy fanami kaszy jaglanej :)
Usuńprzepis super... tylko nie mogę nic zacząć, ponieważ... 1 i 1/3 CZEGO ugotowanej tej kaszy? szklanki, kilograma, miski?
OdpowiedzUsuńOczywiście szklanki :) Czasem zdaża się coś przeoczyć w przepisie . Dziękuję za czujność i serdecznie polecam :)
OdpowiedzUsuń