piątek, 10 kwietnia 2015

Białe pierogi za szczypiorkiem

Zamiast tradycyjnych ruskich pierogów, zrobiłam dziś inną wersję. Do farszu użyłam gotowanych ziemniaków i szczypiorku. Najlepiej smakują polane masełkiem i z dużą porcją zieleniny. Proste a zarazem smaczne. Polecam serdecznie.


2 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
łyżka masła roślinnego
ok 3/4 szklanki gorącej wody

gotowane i przeciśnięte przez praskę  ziemniaki (ok. 2 szklanek)
cebula
pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju rzepakowego
sól i kolorowy pieprz do smaku

masło do polania

Składniki na pierogi zagniatam, wodę dolewam stopniowo , tak by wyszło elastyczne i miękkie ciasto.  Musi odchodzić od ręki. Zawijam je w folię i odkładam na bok by "odpoczęło". 

Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na oleju. Dodaję do ziemniaków. Szczypior siekam i połowę dodaję do farszu. Doprawiam do smaku.

Ciasto rozwałkowuję na stolnicy i wycinam kółka, nakładam po porcji farszu i zlepiam pierogi.

Gotuję w osolonym wrzatku, około 1-2 minuty, od momentu jak pierogi wypłyną na powierzchnię.

Podaję polane masełkiem i posypane szczypiorkiem.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz