Zamiast tradycyjnych ruskich pierogów, zrobiłam dziś inną wersję. Do farszu użyłam gotowanych ziemniaków i szczypiorku. Najlepiej smakują polane masełkiem i z dużą porcją zieleniny. Proste a zarazem smaczne. Polecam serdecznie.
2 szklanki mąki pszennej
szczypta soliłyżka masła roślinnego
ok 3/4 szklanki gorącej wody
gotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki (ok. 2 szklanek)
cebula
pęczek szczypiorku
3 łyżki oleju rzepakowego
sól i kolorowy pieprz do smaku
masło do polania
Składniki na pierogi zagniatam, wodę dolewam stopniowo , tak by wyszło elastyczne i miękkie ciasto. Musi odchodzić od ręki. Zawijam je w folię i odkładam na bok by "odpoczęło".
Cebulę kroję w drobną kostkę i szklę na oleju. Dodaję do ziemniaków. Szczypior siekam i połowę dodaję do farszu. Doprawiam do smaku.
Ciasto rozwałkowuję na stolnicy i wycinam kółka, nakładam po porcji farszu i zlepiam pierogi.
Gotuję w osolonym wrzatku, około 1-2 minuty, od momentu jak pierogi wypłyną na powierzchnię.
Podaję polane masełkiem i posypane szczypiorkiem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz