Dziś u mnie dzień lepienia pierogów, dlatego przedstawiam Wam jeszcze jedną wersję. Do farszu tym razem dodałam soczewicę, suszone grzyby i kapustę. Doprawiłam majerankiem. Taki farsz doskonale nadaje się także do krokietów. Można zrobić większą porcję pierożków i je zamrozić. Będą w sam raz, na szybki obiad. Mi przypadły bardzo do gustu, dlatego przepis podaję dalej :)
Ciasto na pierogi;
3 szklanki mąki
czubata łyżka masła roślinnego
ok. 1 szklanki gorącej wody
szczypta soli
Farsz;
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
ok. 15-20 dag kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
cebula
odrobina oleju rzepakowego do smażenia
łyżka majeranku
sól
świeżo mielony pieprz do smaku
Soczewicę płukam i gotuję w wodzie , ok. 10 -15 minut. odcedzam. Grzyby zalewam 1/2 szklanki wrzątku i odstawiam by zmiękły. Kapustę zalewam wrzątkiem i gotuję 10 minut, następnie odcedzam na sitku. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju. Ostudzoną kapustę drobno siekam i dodaję do cebuli. Dodaję grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Podsmażam aż woda z grzybów odparuje. Na koniec dodaję soczewicę. Doprawiam majerankiem i solą oraz pieprzem. Farsz studzę.
Mąkę mieszam z solą, dodaję miękkie masło i powoli dolewam wodę. Zagniatam elastyczne i miękkie ciasto. Odkładam je do foreczka foliowego na kilka minut.
Ciasto rozwałkowuję na stolnicy, wycinam krążki i nakładam po porcji farszu. Zlepiam pierogi. Gotuję w osolonej wodzie.
Najlepiej smakują podsmażone na patelni.
Smacznego :)
Kochana a może podrzucisz kilka sztuk, ja tak bardzo lubię pierożki :-)
OdpowiedzUsuńMarzenko łaaaap:) Akurat kilka nam zostało, o dziwo nawet mężowi posmakowały, który ogólnie nie przepada za pierogami .
UsuńFajny pomysł muszą być wyborne :)
OdpowiedzUsuńPyszne ,nadziane super.
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja na obiad ;) Aż ślinka leci!
OdpowiedzUsuńTakich pierożków jeszcze nie jadłam ale jestem pewna, że posmakowałyby mi bo kapusta i grzyby to moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuń