środa, 29 kwietnia 2015

Francuskie koperty z brokułami i kurczakiem

Na blogu http://foodmania-przepisy.blogspot.com , trwa majówkowy konkurs. Miałam już okazję wykorzystywać produkty ze sklepu Owocowy Raj, dlatego postanowiłam powalczyć o nagrodę. Postanowiłam przyrządzić danie, które można zjeść na gorąco, albo zabrać ze sobą na piknik. Ciasto francuskie jest wypełnione farszem z kurczaka i brokuła. Danie jest pożywne i smaczne.  Smaku nadaje mu  pyszna przyprawa "suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim", którą możecie kupić Tutaj. Oprócz tego użyłam soli himalajskiej, kolorowego pieprzu i ziół prowansalskich z oferty Owocowego Raju. Majówki już za pasem, mam nadzieję ,że pogoda dopisze i wszyscy będziemy mogli odpoczywać na świeżym powietrzu. A póki co zapraszam na przepis.



ciasto francuskie 275 g
mały brokuł
mała pierś z kurczaka
pęczek szczypiorku
łyżka masła
1/2 łyżeczki musztardy
3/4 szklanki mleka
3 plasterki sera żółtego
łyżka mąki
małe jajko
łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim owocowy raj
łyżka ziół prowansalskich owocowy raj
1/3 łyżeczki soli himalajskiej owocowy raj
1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu owocowy raj


Brokuła dzielę na różyczki i gotuję 6 minut w osolonej wodzie i studzę. Pierś z kurczaka gotuję na parze (lub w wodzie ) i ostudzoną kroję w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekam (łyżkę odkładam). Wszystkie składniki mieszam w misce.

Masło rozgrzewam na patelni, kiedy się spieni dodaję mąkę i mieszam. Następnie dodaję musztardę, pozostały szczypior, sól himalajską i świeżo mielony kolorowy pieprz. Dolewam mleko i mieszam aż masa zgęstnieje. Dodaję ser, mieszam by się rozpuścił.

Masę mieszam z brokułem,  kurczakiem i szczypiorem. Dodaję suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i studzę. 

Ciasto dzielę na kwadraty o boku 12,5 cm. Na środek nakładam porcję farszu i zlepiam w kopertę. Smaruję roztrzepanym jakiem i posypuję ziołami prowansalskimi.

Koperty piekę w 180 st. około 20 minut (az nabiora złotego koloru).

Smacznego :)

2 komentarze: