wtorek, 28 kwietnia 2015

Złociste krokiety

Bardzo lubię naleśniki. Doskonale smakują zarówno na słodko jak i na słono. A krokiety można przygotować wcześniej i potem tylko odgrzać. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub ketchupem. Polecam serdecznie i zmykam nadrabiać zaległości :)


Składniki;
300 ml mleka
jajko
5 czubatych łyżek mąki
szczypta soli
olej do smażenia

Farsz;
12 dag twarogu
cebula
2 gotowane ziemniaki
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki

Panierka;
jajko
bułka tarta 
olej

Przygotowanie;

Składniki na naleśniki miksuję.Odstawiam na 15 minut i  i smażę placki na niewielkiej ilości oleju. Cebulę kroję w kosteczkę i szklę na oleju. Ziemniaki przepuszczam przez praskę. Do miski wkładam twaróg, ziemniaki i cebulę. Dodaję natkę oraz porządnie doprawiam do smaku solą i pieprzem. Nakładam po łyżce farszu na każdy naleśnik i zawijam w krokiety. Obtaczam w jajku i bułce tartej. Smażę  na oleju na złocisty kolor. Smacznego :)


2 komentarze: