Nie było mnie kilka dni na blogu. Ale mam mnóstwo nowych przepisów i głowę pełną pomysłów. Ostatnio dostałam wiele książek kucharskich i mam zamiar sukcesywnie je testować :) Dziś proponuję Wam pyszną serową przekąskę. Kąski najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Serdecznie polecam :)
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- jajko
- 14 łyżek wody
- 4 serki topione trójkąciki o dowolnym smaku
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 łyżeczki soli
- łyżeczka przyprawy dań kuchni włoskiej
- łyżeczka słodkiej papryki
- sos czosnkowy;
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- ząbek czosnku
- sól do smaku
- olej do smażenia
Mąki mieszam i dodaję jajko, wodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Zagniatam elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki.
Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na środek każdego kwadracika kładę mały kawałeczek serka topionego i składam po przekątnej w trójkącik. Dokładnie zlepiam.
Smażę na mocno rozgrzanym oleju, osączam na ręczniku papierowym.
Czosnek przeciskam przez praskę i mieszam z jogurtem i majonezem. Doprawiam do smaku solą . Podaję z kąskami serowymi.
Bardzo fajny pomysł na pyszną przekąskę :-)))
OdpowiedzUsuńMożna podgryzać zamiast chipsów :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa przystawka czy przekąska ;) jak zachowa się to ciasto w piekarniku?
OdpowiedzUsuńKąski smażę na patelni, na rozgrzanym oleju. Niestety nie mam pojęcia, jak ciasto zachowa się w piekarniku.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, chętnie bym się skusiła :)
OdpowiedzUsuńZachęcam więc do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńSzybka przekąska i fajny pomysł.
OdpowiedzUsuńNa pewno kiedyś wypróbuje.
Na pewno wypróbuje, ale na razie lądują w moim przepiśniku
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
OdpowiedzUsuń