poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Serowe kąski z ziołami i sosem czosnkowym

Nie było mnie kilka dni na blogu.  Ale mam mnóstwo nowych przepisów i głowę pełną pomysłów. Ostatnio dostałam wiele książek kucharskich i mam zamiar sukcesywnie je testować :) Dziś proponuję Wam pyszną serową przekąskę.  Kąski najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe. Serdecznie polecam :)


  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • 14 łyżek wody
  • 4 serki topione trójkąciki o dowolnym smaku
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 łyżeczki soli
  • łyżeczka przyprawy dań kuchni włoskiej
  • łyżeczka  słodkiej papryki
  • sos czosnkowy;
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku

  • olej do smażenia
Mąki mieszam i dodaję jajko, wodę, proszek do pieczenia i  przyprawy. Zagniatam elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypuję odrobiną mąki. 

Ciasto cienko rozwałkowuję i kroję na kwadraty. Na środek każdego kwadracika kładę mały kawałeczek serka topionego i składam po przekątnej w trójkącik. Dokładnie zlepiam.

 Smażę na mocno rozgrzanym oleju, osączam na ręczniku papierowym. 

Czosnek przeciskam przez praskę i mieszam z jogurtem i majonezem. Doprawiam do smaku solą . Podaję z kąskami serowymi. 

9 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł na pyszną przekąskę :-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Można podgryzać zamiast chipsów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawa przystawka czy przekąska ;) jak zachowa się to ciasto w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kąski smażę na patelni, na rozgrzanym oleju. Niestety nie mam pojęcia, jak ciasto zachowa się w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł, chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęcam więc do wypróbowania przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szybka przekąska i fajny pomysł.
    Na pewno kiedyś wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno wypróbuje, ale na razie lądują w moim przepiśniku

    OdpowiedzUsuń