piątek, 3 kwietnia 2015

Przekładaniec z kaszą i aronią

Podobne ciasto robiła moja mama, nazywało się "Stefanka". Krem ucierała pałką, aż kasza dokładnie się  połączy z masłem. Ja zrobiłam trochę inną wersję tego ciasta. Dodałam blat ciasta z samych białek. Do kremu dodałam trochę konfitury z aronii. Ciasto jest tanie i smaczne. Można je zrobić 2-3 dni wcześniej, wtedy kruche placki zmiękną. Po świętach podzielę się z Wami nowymi przepisami na słodkie smakołyki. 

Życzę Wam wszystkim zdrowych i radosnych Świąt. Spędzonych w rodzinnej i  ciepłej atmosferze. Oraz oczywiście, samych wybornych smaków na Wielkanocnym stole. Wesołego Alleluja ! 


Ciasto kruche ;
2 szklanki mąki 
2 jajka
125 g margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia


Ciasto z białek:
4 białka
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
4 łyżki oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

1,5 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszy mannej
2 łyżki cukru
1/2 szklanki pudru
kostka dobrej margaryny lub masła
łyżeczka konfitury z aronii (lub jagód)


Składniki na kruche ciasto zagniatam. Rozwałkowuję na dwa placki i piekę w formie 25x30 cm około 15 minut w 180 st.

 Białka ubijam z cukrem, dodaję resztę składników. Delikatnie mieszam, przelewam do formy i piekę 15 minut w 180 st.

 Kaszę manną wsypuję do rondelka i zalewam 1 i 1/2 szklanki zimnej wody. Odstawiam na około pół godziny aż kasza zmięknie. Następnie gotuję ją, dodając dwie łyżki cukru i mleko. Doprowadzam do wrzenia i studzę. 

Masło ucieram z pudrem, dodając po łyżce zimną kaszę. Masę dzielę na pół. Do jednej części dodaję konfiturę z aronii. Ciasto kruche smaruję fioletowa masą, przekładam blatem z białek, smaruję białą masą i przykrywam drugim kruchym plackiem.

 Polewam polewą czekoladową i dowolnie dekoruję. Smacznego :)

2 komentarze: