Ciasto;
4 duże jajka
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3/4 szklanki cukru
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek soku z brzoskwiń do nasączenia
Krem;
250ml śmietany 36 %
śnieżka w proszku
cytrynowa galaretka
4 połówki brzoskwiń
ok.50 g masy marcepanowej
zielony i czerwony barwnik spożywczy
wiórki kokosowe
Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dosypuję cukier. Miksuję. Dodaję kolejno żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczeniai i wylewam ciasto. Piekę ok. 25 minut w 180 st.
Ciasto studzę i przecinam na pół, skrapiam sokiem z brzoskwiń. Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i studzę. Brzoskwinie kroję w kosteczkę. Kiedy galaretka zacznie lekko tężeć (ale nadal będzie lejąca), ubijam kremówkę, dosypuję śnieżkę oraz galaretkę. Masę dzielę na 3 części.
Na pierwszy placek wykładam 1/3 masy, układam brzoskwinie i kolejną porcję masy. Przykrywam drugim plackiem. Z ostatniej porcji kremu, odkładam ok. 5 łyżek kremu na rozetki, resztę rozmarowuję na torcie. Połowę odłożonego kremu mieszam z kilkoma kroplami zielonego barwnika. Za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiam tort, z marcepana robię listki i różyczki a boki tortu obsypuję wiórkami kokosowymi. Tort schładzam w lodówce.
Bardzo apetyczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda, moja rodzinka uwielbia takie :)
OdpowiedzUsuń