piątek, 1 maja 2015

Grillowana kiełbasa z gruszką i ziołowymi grzankami

Udało wam się dziś za grillować ? U nas tak, chociaż beż przelotnych opadów i burzy się nie obyło. Ponieważ to dopiero początek długiego weekendu, podsuwam Wam kolejny pomysł na danie z grilla. Tym razem jest to zwykła kiełbaska, ale z ciekawymi dodatkami. Lubię grillowane owoce, zwłaszcza banany ale gruszki też mi posmakowały. Zatem zapraszam do grilla :)


2  kiełbaski 
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki musztardy francuskiej
łyżka miodu
1/3 łyżeczki soku z limonki lub cytryny

dojrzała gruszka
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka oleju
2 krople sosu sojowego ciemnego

2 kromki pełnoziarnistego chleba
łyżeczka masła
mały ząbek czosnku
odrobina natki pietruszki
odrobina soli i pieprzu
    Kiełbasę nacinam i wtykam w nie plasterki czosnku. Musztardę mieszam z miodem i sokiem z limonki. Gruszkę przecinam, smaruję odrobiną oleju, opruszam solą i pieprzem. Dodaję kropelkę sosu sojowego. Masło mieszam z rozgniecionym czosnkiem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Doprawiam do smaku szczyptą soli i pieprzu. Grzanki smaruję ziołowym masłem. Wszystko układam na grillu i czekam aż będzie gotowe :). 

    1 komentarz: