piątek, 22 maja 2015

Amarantusowe zawijaski z suszonymi pomidorami

Na naszym stole często gości filet z kurczaka. Jest smaczny i szybki w przygotowaniu. Często podaję go w formie roladek lub faszerowanych kotlecików. Moim ulubionym połączeniem są suszone pomidory i żółty ser. Do mięsa użyłam smakowitej przyprawy ze sklepu Rafex. W swoim składzie zawiera paprykę słodką i ostrą, kolendrę, kurkumę, kozieradkę, cebulę pieprz cayenne, koper włoski, kmin, czosnek i seler. Za to nie ma w niej grama soli. Doskonale komponuje się ze smakiem drobiowego mięsa. A żeby nie było nudno , do panierki użyłam amarantusa. Taka oto propozycja obiadowa :)


Zapraszam Was do odwiedzin sklepu Rafex, kupicie tam wiele pysznych , ciekawych przypraw i nie tylko...



pierś z kurczaka
przyprawa do kurczaka bez soli Rafex
3-4 plasterki sera żółtego
pomidory suszone w oleju (tyle kawałków ile wyjdzie kotlecików)
olej rzepakowy do smażenia
jajko
bułka tarta i amarantus ekspandowany do panierki

Mięso myję i osuszam. Przecinam na cienkie płaty, tak by uzyskać jak największe kotlety. Lekko rozbijam je tłuczkiem do mięsa, Z obu stron obsypuję kotlety przyprawą do kurczaka bez soli. Na każdy kawałek mięsa kładę suszonego pomidora i kawałek żółtego sera. Zawijam w roladkę. Można dodatkowo spiąć je wykałaczkami. 

Kotlety panieruję w roztrzepanym jajku i obtaczam w posypce z bułki tartej i amarantusa ( w proporcji 1;1). Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.

Na koniec przekładam je na blaszkę i wstawiam do piekarnika . Piekę 10 minut w 180 st (chodzi o to, by kotleciki dobrze dopiekły się w środku).

Smacznego :)





5 komentarzy: