sobota, 23 maja 2015

Filet z kurczaka zapiekany z płatkami czosnku

Kiedy czasu na gotowanie za dużo nie mamy
Z pomocy piekarnika często korzystamy
Mięso do formy wkładamy
I cebulką przekładamy
Do tego szczypta przypraw ulubionych
I nasz składnik tajemniczy
Płatki czosnku Skworcu dodajemy
Z nimi aromat i smak nieziemski zyskujemy
Do tego oliwy z oliwek kropelek parę
I za godzinkę pyszne danie mamy
Które z apetytem zjadamy

Plasterki czosnku, które doskonale nadają się do przyprawiania mięs,  oraz wiele innych smacznych i ciekawych rzeczy , znajdziecie w sklepie internetowym Skworcu

Oferta sklepu jest bardzo szeroka a ceny konkurencyjne !!!  

Serdecznie polecam i zapraszam do odwiedzin sklepu internetowego SKWORCU

Więcej informacji o sklepie Skworcu , znajdziecie tutaj




duży filet z kurczaka
3-4 cebule
garść suszonych płatków czosnku Skworcu
sól himalajska i świeżo mielony kolorowy pieprz do oprószenia mięsa
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki majonezu
2-4 łyżki keczupu pikantnego

Mięso rozcinamy na kotlety. Cebulę kroję w cienkie krążki. Formę żaroodporną smaruję oliwą z oliwek i układam plastry cebuli.

 Na cebulę wykładam mięso i oprószam je solą, pieprzem i papryką.  Wykładam połowę plasterków suszonego  czosnku. Przykrywam kolejną porcją cebuli. Następnie warstwę cebuli smaruję porcją majonezu i keczupu. 

Postępuję tak do wyczerpania składników. Mi wyszły dwie takie warstwy. Pamiętać należy by ostatnią warstwę stanowiła cebula, posmarowana keczupem i majonezem. 

Formę przykrywam pokrywką i wstawiam, do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piekę ok 40-60 minut (tak by cebulka była miękka) . W połowie pieczenia zdejmuję pokrywkę.

W trakcie pieczenia zrobi się taki sos, którym można polać makaron lub ryż. 

Smacznego :)

7 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja :-) uwielbiam czosnek w daniach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też zawsze, musi być zapas czosnku w kuchni :)

      Usuń
  2. Pyszne danie , uwielbiam dania z czosnkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię takie mięsko zapiekane pod majonezem i keczupem ale z czosnkiem jeszcze nie próbowałam! Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak nie masz płatków czosnku to dodaj całe obrane ząbki, pyszne są takie mieciutkie :)

      Usuń