piątek, 15 maja 2015

Bigosik z młodej kapusty na żeberkach

Młoda kapusta zawitała już do sklepów. Miałam zrobić  z niej zupę, ale stwierdziłam ,że lepszy będzie bigosik z dodatkiem pomidorków.   Do tego młode ziemniaczki i pyszny, wiosenny obiad gotowy:)


2 żeberka
główka młodej kapusty
10 pomidorków koktajlowych lub dojrzały pomidor
marchew
kawałek pietruszki i selera
mała cebula
2 łyżki suszonej włoszczyzny
2 liscie laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
koperek
łyżka mąki do zagęszczenia
olej rzepakowy

Żeberka dokłądnie myję, osuszam i obsmażam na patelni (tak by się zrumieniły). Przekładam do garnka i zalewam gorącą wodą, tak by zakryła mięso. Dodaję liscie i ziele oraz suszoną włoszczyznę. Przykrywam pokrywką i gotuję około 20 minut.

Kapustę grubo szatkuję. Warzywa obieram i ścieram na tarce warzywnej, o dużych oczkach. Pomidorki przecinam na pól,a  cebulę kroję w kosteczkę.

Na patelni na odrobinie oleju,  szklę cebulę . Dodaję posiekaną kapustę. Smażę razem kilka minut. Zawartość patelni oraz startą marchew, pietruszkę i selera przekładam do garnka.

Duszę razem około 20 minut ,na wolnym ogniu.

Pod koniec dodaję  pomidorki i posiekany koper (ja zużywam jeszcze zapasy suszonego kopru).

Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zagęszczam łyżką mąki wymieszanej z zimną wodą. Można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.

Smacznego.


1 komentarz: