Młoda kapusta zawitała już do sklepów. Miałam zrobić z niej zupę, ale stwierdziłam ,że lepszy będzie bigosik z dodatkiem pomidorków. Do tego młode ziemniaczki i pyszny, wiosenny obiad gotowy:)
2 żeberka
główka młodej kapusty
10 pomidorków koktajlowych lub dojrzały pomidor
marchew
kawałek pietruszki i selera
mała cebula
2 łyżki suszonej włoszczyzny
2 liscie laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
koperek
łyżka mąki do zagęszczenia
olej rzepakowy
Żeberka dokłądnie myję, osuszam i obsmażam na patelni (tak by się zrumieniły). Przekładam do garnka i zalewam gorącą wodą, tak by zakryła mięso. Dodaję liscie i ziele oraz suszoną włoszczyznę. Przykrywam pokrywką i gotuję około 20 minut.
Kapustę grubo szatkuję. Warzywa obieram i ścieram na tarce warzywnej, o dużych oczkach. Pomidorki przecinam na pól,a cebulę kroję w kosteczkę.
Na patelni na odrobinie oleju, szklę cebulę . Dodaję posiekaną kapustę. Smażę razem kilka minut. Zawartość patelni oraz startą marchew, pietruszkę i selera przekładam do garnka.
Duszę razem około 20 minut ,na wolnym ogniu.
Pod koniec dodaję pomidorki i posiekany koper (ja zużywam jeszcze zapasy suszonego kopru).
Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zagęszczam łyżką mąki wymieszanej z zimną wodą. Można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.
Smacznego.
Bardzo lubie taki bigosik wiosenny :-)
OdpowiedzUsuń