wtorek, 19 maja 2015

Migdałowy piegusek z porzeczkami

To ciasto powstało z nadmiaru białek. Często mi zostają, więc wkładam je do zamrażarki. A potem robię kokosanki albo pieguska. Pyszne połączenie migdałowego kremu i kwaśnego dżemu z porzeczki doskonale się komponuje. Serdecznie polecam a ja zabieram się za kolejny kawałek :)



Ciasto z makiem;
10 dużych białek
1 szklanka cukru
2 szklanki suchego maku
2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki oleju rzepakowego
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli do białek
1/3 łyżeczki aromatu migdałowego

Masa migdałowa;
3 jajka
po 3 łyżki maki pszennej i ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
3 szklanki mleka
łyżeczka cukru waniliowego
kilka kropli aromatu migdałowego
1.5 kostki masła roślinnego


Do nasączenia :
200 ml przegotowanej i ostudzonej wody
4 łyżki domowego owocowego soku

dżem z czarnej porzeczki (lub powidła śliwkowe)

płatki białej i mlecznej czekolady do dekoracji



Białka ubijam z solą na sztywną pianę . Pod koniec dosypuję cukier i nadal ubijam aż piana będzie sztywna,a cukier się rozpuści. Dosypuję suchy mak i powoli dolewam olej. Miksuję aż składniki się połączą.Dodaję także aromat migdałowy. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i porcjami dodaję do ciasta. Mieszam drewnianą łyżką. Przelewam do dużej formy o wymiarach 28x40 i piekę około 45 minut w 180 st (do suchego patyczka). 

Mleko gotuję z cukrem waniliowym. Jajka ubijam w rondelku z cukrem i dodaję obie mąki. Miksuję. Kiedy mleko się zagotuje, dolewam je małym strumieniem do jajek i mieszam aż budyń zgęstnieje. Przekładam go na duży talerz i studzę. 

Masło miksuję aż zbieleje i porcjami dodaję zimny budyń. Pod koniec dodaję aromat . Ciasto przecinam na pól i skrapiam ponczem. Pierwszy placek smaruję dżemem z porzeczki. Wykładam 3/4 kremu i przykrywam drugą połową ciasta. Wierzch smaruję pozostałym kremem i posypuję wiórkami czekolady.

Schładzam .


zBLOGowani.pl

8 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda pysznie! też miewam problem z zostającymi białkami, zapiszę sobie Twój sposób an ich wykorzystanie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie często białka się marnują, a niepotrzebnie , bo można z nich wyczarować pyszne ciacho:)

      Usuń
  2. Fantastyczne! Uwielbiam takie makowe ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zdecydowanie używam za mało maku w ciastach. Pora to zmienić , bo są pyszne :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dziekuję Kasiu za miły komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
  4. chętnie wypróbuję w przyszły weekend

    OdpowiedzUsuń