sobota, 30 maja 2015

Szynka zapiekana w warzywach i płatkach papryki

Niedziela jest dniem kiedy wszyscy chcemy odpocząć i nabrać sił, przed zbliżającym się nowym tygodniem. Dlatego na niedziele,  zazwyczaj wybieram takie dania obiadowe, które nie wymagają długiego "stania w garnkach" :). To jeden z naszych ulubionych przepisów na mięso. Użyłam do niego przypraw, które otrzymałam od firmy Rafex. Do mięsa użyłam mieszanki delikatesowej do wszystkiego, warzywa oprószyłam przyprawą Caffe de paris (jest genialna !) i do tego całość posypałam papryką kolorową w płatkach. Bogactwo smaków i zapachów. Zapraszam :) 



ok. 60 - 80  dag szynki
2 cebule
2 marchewki
łodyga selera naciowego
kilka ząbków czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka przyprawy Caffe de paris Rafex
garść papryki kolorowej w płatkach Rafex
czubata łyżka przyprawy delikatesowej do wszystkiego Rafex

oraz
po 2 duże łyżki majonezu i keczupu

Mięso kroję na kotlety i oprószam przyprawą delikatesową (łyżeczkę przyprawy zostawiam do przygotowania sosu). Cebule, marchewki i selera kroję w grubą kostkę.

 Do naczynia żaroodpornego wlewam oliwę z oliwek i dodaję pokrojone warzywa oraz obrane ząbki czosnku. Dodaję także przyprawę caffe de paris i mieszam.

 Na warzywach układam plastry mięsa i posypuję je papryką w płatkach.

Majonez mieszam z keczupem i pozostałą przyprawa delikatesową. Polewam mięso.

 Naczynie przykrywami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piekę około 1,5 godziny aż mięso zmięknie. W trakcie pieczenia zdejmuję pokrywkę by ładnie się przyrumieniło.

Smacznego :)


2 komentarze: