Rabarbar kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Kiedy to maczaliśmy go w cukrze i zajadaliśmy ze smakiem. Bardzo też lubię kompot z rabarbaru a w ubiegłym roku, robiłam nawet z niego konfiturę. Tym razem rabarbar wylądował w cieście. I w towarzystwie cynamonu smakował rewelacyjnie. Kolejnym razem dodam więcej rabarbaru , by ciasto było bardziej wilgotne. Polecam serdecznie i zapraszam na przepis :)
2.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
łyżeczka czubata proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym cukrem)
5 łodyg rabarbaru
oraz;
po 3 łyżki masła, mąki i cukru oraz szczypta proszku do pieczenia i cynamonu na kruszonkę
cukier puder
Jajka ubijam z cukrem na puch. Po kolei dolewam mleko i olej. Miksuję. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masę dokładnie miksuję , by nie było grudek. Oczyszczony rabarbar kroję w kostkę. Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Na wierzchu układam rabarbar (powinno być go całkiem sporo, można go lekko docisnąć ).
Składniki kruszonki rozkruszam w rękach i posypuję ciasto.
Piekę ok. 40 minut w 180 st (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Smacznego :)
Połączenie rabarbaru z cynamonem brzmi pysznie i w ogóle całość wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńCynamon i rabarbar fajnie się uzupełniły, dlatego jeszcze nie raz skorzystam z tego połączenia :)
UsuńA ja jutro chyba wypróbuję je w plackach :)
UsuńW placuszkach też na pewno będzie wybornie smakował :)
UsuńBardzo lubię ciasta z rabarbarem :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńUwielbiam takie ciasta. Twoje wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu serdecznie :)
Usuń