niedziela, 7 czerwca 2015

Cynamonowe ciasto z rabarbarem

Rabarbar kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa. Kiedy to maczaliśmy go w cukrze i zajadaliśmy ze smakiem. Bardzo też lubię kompot z rabarbaru a w ubiegłym roku, robiłam nawet z niego konfiturę. Tym razem rabarbar wylądował w cieście. I w towarzystwie cynamonu smakował rewelacyjnie. Kolejnym razem dodam więcej rabarbaru , by ciasto było bardziej wilgotne. Polecam serdecznie i zapraszam na przepis :)



2.5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
łyżeczka czubata proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
1/2 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym cukrem)
5 łodyg rabarbaru

oraz;
po 3 łyżki masła, mąki i cukru oraz szczypta proszku do pieczenia i cynamonu na kruszonkę

cukier puder

Jajka ubijam z cukrem na puch. Po kolei dolewam mleko i olej. Miksuję. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masę dokładnie miksuję , by nie było grudek. Oczyszczony rabarbar kroję w kostkę. Tortownicę o śr. 28 cm wykładam papierem do pieczenia i wylewam ciasto. Na wierzchu układam rabarbar (powinno być go całkiem sporo, można go lekko docisnąć ).

Składniki kruszonki rozkruszam w rękach i posypuję ciasto.

Piekę ok. 40 minut  w 180 st (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem. 

Smacznego :)


8 komentarzy:

  1. Połączenie rabarbaru z cynamonem brzmi pysznie i w ogóle całość wygląda smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynamon i rabarbar fajnie się uzupełniły, dlatego jeszcze nie raz skorzystam z tego połączenia :)

      Usuń
    2. A ja jutro chyba wypróbuję je w plackach :)

      Usuń
    3. W placuszkach też na pewno będzie wybornie smakował :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię ciasta z rabarbarem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta. Twoje wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń