sobota, 20 czerwca 2015

Domowe jagodzianki z twarożkiem

Pomału zaczyna się sezon jagodowy.  U mnie obowiązkowo muszą być jagodzianki, ale nie te ze sklepu. Tylko własnoręcznie robione. Dodatkowo dodaję do nich twarożek , dzięki temu są wilgotne i mięciutkie. Ja przy nich wymiękam, a Wy lubicie jagodzianki? Z tym przepisem zostawiam Was na kilka dni, Życzę miłego weekendu :)


ciasto;
3 szklanki mąki
50g drożdży
2 jaja
8 dag masła
220 ml mleka
4 łyżki cukru

nadzienie;
szklanka jagód
25 dag twarożku
po 2-3 łyżki śmietany 18% i cukru 

kruszonka:
łyżka masła
po garści mąki i cukru


Do ciepłego mleka wkruszam drożdże. Dodaję łyżkę cukru i mąki. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Twaróg mieszam z cukrem i śmietaną. Masło rozpuszczam i studzę. Jagody myję i osuszam papierowym ręcznikiem. 

Do wyrośniętego zaczynu dodaję przestudzone masło i resztę składników (z  roztrzepanych jajek odkładam dwie łyżki, przydadzą się do posmarowania bułek). Zagniatam elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję je mąką. Odstawiam do wyrośniecia w ciepłe miejsce.

Następnie ciasto rozwałkowuję na placek o grubości około 1 cm i dzielę na kwadraty.

Nakładam na środek porcję twarożku i posypuję jagodami.Górne boki kwadratu zakładam do środka i następnie formuję zgrabne bułeczki. 

Skłądniki kruszonki zagniatam. Bułki smaruję jajkiem i posypuję kruszonką.

Piekę ok. 35 min. w 180 st. 

Smacznego :)


4 komentarze:

  1. Oj ja chcę jedną :-) tak pysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne jagodzianki z twarożkiem ,super przepis cieszę się ze tu zajrzałam .Z przepisu skorzystam bo są bardzo kuszące ,cieszą oko
    Wspaniałości ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Wam do gustu. Serdecznie polecam :)

      Usuń