Pomału zaczyna się sezon jagodowy. U mnie obowiązkowo muszą być jagodzianki, ale nie te ze sklepu. Tylko własnoręcznie robione. Dodatkowo dodaję do nich twarożek , dzięki temu są wilgotne i mięciutkie. Ja przy nich wymiękam, a Wy lubicie jagodzianki? Z tym przepisem zostawiam Was na kilka dni, Życzę miłego weekendu :)
ciasto;
3 szklanki mąki50g drożdży
2 jaja
8 dag masła
220 ml mleka
4 łyżki cukru
nadzienie;
szklanka jagód
25 dag twarożku
po 2-3 łyżki śmietany 18% i cukru
kruszonka:
łyżka masła
po garści mąki i cukru
Do ciepłego mleka wkruszam drożdże. Dodaję łyżkę cukru i mąki. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Twaróg mieszam z cukrem i śmietaną. Masło rozpuszczam i studzę. Jagody myję i osuszam papierowym ręcznikiem.
Do wyrośniętego zaczynu dodaję przestudzone masło i resztę składników (z roztrzepanych jajek odkładam dwie łyżki, przydadzą się do posmarowania bułek). Zagniatam elastyczne i miękkie ciasto. W razie potrzeby podsypuję je mąką. Odstawiam do wyrośniecia w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto rozwałkowuję na placek o grubości około 1 cm i dzielę na kwadraty.
Nakładam na środek porcję twarożku i posypuję jagodami.Górne boki kwadratu zakładam do środka i następnie formuję zgrabne bułeczki.
Skłądniki kruszonki zagniatam. Bułki smaruję jajkiem i posypuję kruszonką.
Piekę ok. 35 min. w 180 st.
Smacznego :)
Smacznego :)
Oj ja chcę jedną :-) tak pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńPorywam jedną bo wyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuńPrzepyszne jagodzianki z twarożkiem ,super przepis cieszę się ze tu zajrzałam .Z przepisu skorzystam bo są bardzo kuszące ,cieszą oko
OdpowiedzUsuńWspaniałości ...
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Wam do gustu. Serdecznie polecam :)
Usuń