wtorek, 23 czerwca 2015

Zupa pieczarkowa z pulpetami i kolendrą

Przyprawy Skworcu doskonale smak potraw podkreślają
Nawet do zupy się nadają.
Do pieczarkowej z pulpecikami
Trochę suszonej kolendry dodałam
Dzięki temu w nowej odsłonie zupę ugotowałam
Wszystkim smakowało i jeszcze trochę na drugi dzień nam zostało :)

Serdecznie wszystkich zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Skworcu, bo wiele pysznych rzeczy tam znajdziecie i swoich kieszeni nie spłukacie, a w zamian smak, wyrafinowanie i pyszne dania zyskacie:) 



ok.2.5 l wody
2 liście laurowe
1.5 łyżki suszonej kolendry Skworcu
50 dag pieczarek
ok. 30 dag mięsa mielonego z szynki
małe jajko
3-5 łyżek bułki tartej
marchew
2 cebule
szczypta kurkumy
sól i pieprz do smaku
słodka śmietana do zabielenia(ilość wg uznania)
łyżka mąki 
łyżka masła
olej rzepakowy do podsmażenia pulpecików

Pieczarki myję i gotuję w osolonej wodzie ok . 10 minut. Po ostudzeniu wkładam do rozdrabniacza i siekam. Cebulę również drobno siekam. Wszystko podsmażam na łyżce masła. 

W garnku zagotowuję wodę z liściem laurowym.

1/3 cebuli mieszam z mięsem mielonym. Wbijam jajko i dodaję bułkę tartą (jej ilość zależy od konsystencji mięsa, masa powinna być dość zwarta). Do pulpecików dodaję szczyptę soli i pierzu oraz 1/2 łyżeczki suszonej kolendry. Formuję małe pulpeciki i podsmażam na odrobinie oleju.

Kiedy nabiorą złotego koloru przekłam je do garnka i gotuję.

Marchew ścieram na tarce i razem z pozostałymi warzywami przekładam do garnka. Wszystko razem gotuję ok. 20 -25 minut.

Do zupy dodaję szczyptę kurkumy,czubatą łyżeczkę kolendry, sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Mąkę mieszam w odrobinie zimnej wody i dodaję do zupy.

Na koniec zupę zabielam Śmietaną  i dodaję suszoną kolendrę.

Smacznego.

4 komentarze: