środa, 17 czerwca 2015

Morelowa jaglanka z kandyzowaną porzeczką

Tym razem na morelową jaglankę Was zapraszamy
Jeszcze odrobina cynamonu i cukru z wanilią prawdziwą ,
 Chwilę wszystko  miksujemy i smakiem się rozkoszujemy.
Jeśli macie w domu alergika małego , zamiast mleka 
Dodajcie wody przegotowanej, lub innego mleka zastępczego
Dzieci takie jaglanki uwielbiają i się nawet nie domyślają,
Że zdrową kaszę jaglaną  w niej zajadają 

Serdecznie polecam i zapraszam do odwiedzin sklepu internetowego SKWORCU

Oferta sklepu jest bardzo szeroka a ceny konkurencyjne !!!  

Więcej informacji o sklepie Skworcu , znajdziecie tutaj






3-5 łyżek ugotowanej na sypko kaszy jaglanej Skworcu
3 miękkie morele (2-3 plasterki zostawiam do dekoracji )
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta cynamonu
ok. 100 ml gorącego mleka (lub woda w wersji dla alergików)

Do mleka dodaję cukier waniliowy i cynamon, mieszam aż się rozpuści. Morele obieram ze skórki i razem z mlekiem i kaszą miksuje w blenderze, na aksamitny mus. Przekładam do słoiczka i układam na górze kandyzowane owoce czarnej porzeczki, które są lekko kwaśne i bardzo fajnie komponują się z jaglanką. Deser dekoruję kawałkami moreli. 

Pamietajcie o wypłukaniu kaszy jaglanej przed gotowaniem. Dzięki temu unikniecie posmaku goryczki :)

Smacznego. 




8 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam już tak zmiksowanej jaglanki i zazwyczaj jem po prostu ugotowaną z orzechami i rodzynkami ;) Twoja wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu, taka z orzechami też musi fajnie chrupać. Ja często robie takie zmiksowane jaglanki dla synka, bo w tej wersji chętnie je kaszę :)

      Usuń
  2. Wspaniała na śniadanko :-) bardzo lubię takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń