czwartek, 4 czerwca 2015

Faszerowane cukinie z kaszą jaglaną i lubczykiem

Cukinie doskonale nadają się do faszerowania. Ja użyłam mięsa mielonego, kaszy jaglanej i warzyw. Wyszło bardzo smakowite danie. Smak farszu podkręcił koncentrat pomidorowy , który otrzymałam od firmy Jamar. Mają bardzo szeroki wybór sosów, dodatków do obiadu a nawet słodkości. Więcej o fimie możecie przeczytać tutaj. Serdecznie polecam :) 


3 młode cukinie
ok. 30 dag mięsa mielonego z szynki
cebula
ząbek czosnku
pół czerwonej papryki
mała marchew
3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
łyżka koncentratu pomidorowego Jamar
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku
łyżeczka słodkiej papryki
łyżka posiekanego lubczyku
3-4 łyżki oliwy  z oliwek
2 plasterki sera żółtego

Cukinie myję i przecinam wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążam pestki. Cebulę drobno kroję w kosteczkę i szlę na oliwie  z oliwek. Dodaję mięso mielone. Paprykę kroję w drobną kosteczkę i po chwili dodaję do mięsa.Marchew ścieram na tarce i również dodaję do mięsa. Czosnek przeciskam przez praskę i również dodaję do mięsa. wszystko chwilę podsmażam. 

Mieszam z ugotowaną kaszą jaglaną i dodaję koncentrat pomidorowy. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem i papryką słodką. Dokładnie mieszam z posiekanym lubczykiem.

 Kiedy farsz lekko przestygnie, wypełniam nim połówki cukinii. Każdą zawijam w folię aluminiową i układam na blaszce. Piekę w piekarniku ok. 40 minut w 180 st. (sprawdzam wykałaczką czy cukinie są miękkie). 

Cukinie odwijam z folii aluminiowej i układam paseczki sera żółtego (rozpuszcza się pod wpływem ciepła).

Smacznego.  

4 komentarze:

  1. Wspaniałe danie obiadowe! Połączenie warzyw, mięsa mielonego i kaszy czy ryżu z sosem pomidorowym to dla mnie po prostu bomba!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło czytać tak pochlebne komentarze. Dziękuję bardzo i pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Małgosiu serdecznie dziękuję za polecenie :) Pozdrawiam.

      Usuń