Doskonały deser na lato. Lekki i orzeźwiający. Głównymi składnikami są truskawki i galaretki. Mus truskawkowy można dosłodzić miodem lub cukrem. Dodałam do niego także miechunkę czyli physalis . Dla mnie w smaku przypominają trochę nasz rodzimy agrest. Spód zrobiłam z herbatników. Myślę,że się Wam spodoba. Ja zabieram się za kolejny kawałek...
500 ml zmiksowanych truskawek
2 truskawkowe galaretki
2-3 łyżki gęstego naturalnego jogurtu lub gęstej śmietany
zielona galaretka
około 15 truskawek na wierzch deseru
10 owoców physalis
spód;
100 g herbatników
łyżka miodu
łyżka mleka w proszku
łyżeczka kakao
2 łyżki miękkiego masła
Herbatniki kruszę i mieszam z resztą skłądników. Okrągłą formę o średnicy 15 cm wykładam folią spożywczą i przekładam masę herbatnikową. Lekko dociskam łyżką i wstawiam do lodówki.
Każdą z truskawkowych galaretek rozpuszczam w 3/4 szklanki wody i odstawiam do ostygnięcia. Kiedy pierwsza galaretka zacznie lekko tężeć , dodaję do niej połowę zmiksowanych truskawek i miksuję. Wylewam na spód herbatnikowy i odstawiam do stężenia.
Do kolejnej warstwy dodaję jogurt/ śmietanę i również miksuję. Wylewam na zastygnięty spód i ponownie wstawiam do lodówki.
Kiedy ta warstwa zacznie się lekko ścinać układam na niej truskawki i przekrojone na ćwiartki physalis.
Zieloną galaretkę rozpuszczam w 1/5 szklanki wody. Kiedy zacznie lekko tężeć wylewam na owoce.
Schładzam.
Wspaniałe ciasto, lekkie i efektowne. Też chętnie zabrałabym się za jeden kawałek.
OdpowiedzUsuńChętnie bym się podzieliła, bo jeszcze pół zostało :)
UsuńMniam pyszności kochana :-)
OdpowiedzUsuńTak wczoraj patrzyły na mnie te truskawki i aż prosiły się , by coś pysznego z nich zrobić :)
UsuńCudownie wygląda w sam raz na dzisiaj!
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, w sam raz na upał :)
UsuńŚliczny torcik :) Idealny deser na lato :)
OdpowiedzUsuńPS> porywam kawałeczek :)
Dziękuję Asiu, proszę się częstować :)
UsuńCześć ;) Czy ciasto można robić z mrożonych owoców ? ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
Usuń