sobota, 13 czerwca 2015

Ogórkowy chłodnik z jogurtem greckim i koperkiem

W takie upały najlepiej sprawdzają się chłodniki. U nas najczęściej na stole, pojawia się chłodnik litewski lub ogórkowy. Oba są tak samo pyszne. Do tego młody koperek i ziemniaczki z masełkiem. Pycha. Tym razem skorzystałam z przyprawy Caffe de Paris Rafex. W swoim składzie zawiera trawę i skórkę cytrynową, pietruszkę, koperek,cebulę,szczypiorek,sól i pieprz oraz paprykę i czosnek granulowany. Przyprawa doskonale skomponowała się z ogórkami. Można jej także używać do przygotowania masła ziołowego i sosów a także dipów. Duże opakowanie wystarczy na długo. Tę i inne aromatyczne i ciekawe mieszanki przypraw, możecie kupić w sklepie internetowym RAFEX
A wy jakie chłodniki najczęściej przygotowujecie w domu? 


ok. 80 dag ogórków gruntowych
250 ml przegotowanej zimnej wody
250 ml mleka 
3 duże czubate łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany 18%)
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
łyżeczka przyprawy Caffe de Paris Rafex
kilka łodyg kopru

Ogórki ścieram na tarce warzywnej o dużych oczkach. Koperek drobno siekam. Do miski przekładam warzywa, zalewam wodą, mlekiem i dodaję jogurt. Dokładnie mieszam. doprawiam do smaku solą i pierzem oraz dodaję aromatyczną przyprawę Caffe de Paris. Chłodnik odstawiam do lodówki na kilka godzin, do schłodzenia. Podaję z młodymi ziemniakami z masłem i koprem. Smacznego.



2 komentarze: