czwartek, 9 lipca 2015

Duszona cukinia z koperkiem

W tym tygodniu cukinia rządzi moją kuchnią. Uwielbiam ją w każdej postaci. Jest lekko strawna i bardzo smaczna. Można z niej wyczarować zwykłe jak i wykwintne dania. Robiłam ją już na wiele sposobów. Od faszerowanej, po zupy kremy czy jak ten ostatni przepis pasztet. Teraz przyszła pora na cukinię duszoną. Można ją zajadać z pieczywem, lub samą. Albo dodać do obiadu, zamiast ziemniaków, ryżu czy makaronu,. Dobrze,że sezon na cukinię jest dość długi. Jeszcze nie raz zagości na moim blogu :)



2 młode małe cukinie
łyżka posiekanego koperku
sól 
świeżo mielony pieprz
łyżka oleju rzepakowego
woda lub bulion do podlewania cukinii


Cukinię obieram i kroję w cienkie talarki. Na patelni rozgrzewam olej i wrzucam plastry cukinii, przykrywam pokrywką. Cukinię coraz podlewam  wodą lub bulionem. Należy uważać by cukinia się nie przypaliła. Kiedy zmięknie (po około 10 minutach), doprawiam ją do smaku solą i pieprzem oraz świeżym koprem.

Smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Kochana ale to musi być pyszne, super danie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To w sumie mój mąż wymyślił, i jak spróbowałam to od tej pory często robię taką duszoną wersję cukinii. Serdecznie polecam i dziękuję za odwiedzinki :)

      Usuń
  2. chętnie wypróbuję, proste ale na pewno pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak wystarczą w sumie dwa główne składniki, woda i przyprawy :)

      Usuń
    2. Justyna to bardzo smaczne i lekkie danie, polecam :)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam w ten sposób przyrządzonej cukinii, ale jestem pewna że smakowała cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włąśnie tak było Aniu :) Miło,że zajrzałaś do mnie . Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Także uwielbiam cukinię. Duszona z koperkiem - pysznie i zdrowo (:

    OdpowiedzUsuń