piątek, 17 lipca 2015

Ekspresowa marynata do mięsa

Kiedy nie mam czasu,  by wcześniej zamarynować mięso piekę je w ten sposób. Mięso kroję w plastry i przygotowuję sos, którego podstawą jest ketchup i majonez. Nawet nie trzeba go już doprawiać. Jeśli chcemy pokombinować to oczywiście, można mięso oprószyć dowolną, ulubioną mieszanką ziół i przypraw. Drugim ważnym składnikiem są warzywa. Dużo cebuli, marchew, czasem dodaję pokrojonego w kostkę selera naciowego czy paprykę. Sosem zalewam mięso i zapiekam w piekarniku aż będzie mięciutkie. Gwarantuję,że Wam posmakuje. Tym sposobem można przyrządzić zarówno mięso wieprzowe jak i drobiowe.

Do sosu użyłam ketchupy mild Jamar. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, głęboką barwą i jest doskonale doprawiony. Nie zastąpiony w każdej kuchni.

P.S Mięso tak szybko znikło,że nie zdążyłam zrobić finalnego zdjęcia, musicie mi uwierzyć na słowo,że było przepyszne i mięciutkie :)



6 plastrów karkówki
3 duże cebule
2 marchewki
2-3 łyżki oleju
po 2 czubate łyżki majonezu i  ketchupu mild Jamar
opcjonalnie zioła włoskie do posypania mięsa

Cebulę kroję w grubą kostkę a marchew w plasterki. Warzywa mieszam.

Majonez i ketchup mieszam w miseczce.

Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem i wykładam 1/3 warzyw, na nich układam 3 plastry mięsa (ilość warstw będzie uzależniona od wielkości formy, ważne jest by pierwszą i ostatnią warstwę stanowiły warzywa)  i przykrywam kolejną porcją warzyw. Na warzywa wylewam połowę sosu i znowu układam mięso i ostatnią porcję warzyw. Polewam resztą sosu.

Przykrywam pokrywką i wstawiam do nagrzanego do 200 st  piekarnika. Piekę ok. 1,5 godziny. Mniej więcej po 45 minutach zdejmuję pokrywkę. Po wyłączeniu piekarnika dobrze jest nakryć jeszcze mięso i zostawić w zamkniętym piekarniku na ok. 1 h. Będzie rozpływało się w ustach.

Smacznego. 

2 komentarze:

  1. Tak zamarynowane mięsko musi wspaniale smakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na dodatek jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a sosem który wytworzy się podczas pieczenia można polać np.makaron.

      Usuń