Pasztet z cukinii wiele razy już robiłam
Kiedyś ten przepis w gazecie wypatrzyłam
Sama go trochę zmodyfikowałam
Kombinowałam i smaki zmieniałam
Tym razem płatki owsiane
Oraz ulubione przyprawy dodałam
I idealny pasztet otrzymałam
Doprawiony lubczykiem i pomidorami suszonymi Skworcu
Delikatny, aromatyczny i pyszny
W sam raz na letnie danie
Przypadnie Wam do gusty Panowie i Panie :)
Serdecznie wszystkich zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Skworcu, bo wiele pysznych rzeczy tam znajdziecie i swoich kieszeni nie spłukacie, a w zamian smak, wyrafinowanie i pyszne dania zyskacie:)
2 młode cukinie
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
1/3 czerwonej papryki
1/2 szklanki bułki tartej
3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
spora szczypta soli
1/4 łyżeczki pieprzu
ewentualnie: garść startego sera
Cukinię oraz marchewki obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach. Zostawiam na 5 minut i odciskam sok. Cebulę i paprykę kroję w drobną kosteczkę.
Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Warzywa mieszam z żółtkami, olejem, bułka tartą i płatkami owsianymi. Doprawiam solą, pieprzem, lubczykiem oraz suszonymi pomidorami.
Na koniec dodaję ubite białka i mieszam łyżką. Można także dodać starty ser.
Formę na małą keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą (można użyć tez papieru do pieczenia). Przekładam pasztet i wstawiam do piekarnika, nagrzanego do 180 st, na ok. 60 minut. Pasztet studzę w uchylonym piekarniku.
Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno.
Smacznego :)
wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńI tak smakuje. Dziękuję Kasiu za odwiedziny, pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis robiłam juz kilka razy
OdpowiedzUsuńosobiście wolę cebulę podsmażyć
polecam
Z podsmażoną cebulką , pasztet na pewno zyskał na aromacie. Cieszę się, że smakowal :)
Usuńzaraz sie za niego zabieram ;-)
OdpowiedzUsuń