czwartek, 9 lipca 2015

Pasztet z cukinii z płatkami owsianymi i lubczykiem

Pasztet z cukinii wiele razy już robiłam
Kiedyś ten przepis w gazecie wypatrzyłam
Sama go trochę zmodyfikowałam
Kombinowałam i smaki zmieniałam
Tym razem płatki owsiane 
Oraz ulubione przyprawy dodałam
I idealny pasztet otrzymałam
Delikatny, aromatyczny i pyszny
W sam raz na letnie danie
Przypadnie Wam do gusty Panowie i Panie :)

Serdecznie wszystkich zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Skworcu, bo wiele pysznych rzeczy tam znajdziecie i swoich kieszeni nie spłukacie, a w zamian smak, wyrafinowanie i pyszne dania zyskacie:) 





2 młode cukinie
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
1/3 czerwonej papryki
1/2 szklanki bułki tartej
3 czubate łyżki płatków owsianych błyskawicznych
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
spora szczypta soli
1/4 łyżeczki pieprzu
ewentualnie: garść startego sera

Cukinię oraz marchewki obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach. Zostawiam na 5 minut i odciskam sok. Cebulę i paprykę  kroję w drobną kosteczkę. 

Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. 

Warzywa mieszam z żółtkami, olejem, bułka tartą i płatkami owsianymi. Doprawiam solą, pieprzem, lubczykiem oraz suszonymi pomidorami.

Na koniec dodaję ubite białka i mieszam łyżką. Można także dodać starty ser. 

Formę na małą keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą (można użyć tez papieru do pieczenia). Przekładam pasztet i wstawiam do piekarnika, nagrzanego do 180 st, na ok. 60 minut. Pasztet studzę w uchylonym piekarniku.

Doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno.

Smacznego :)




5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. I tak smakuje. Dziękuję Kasiu za odwiedziny, pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Super przepis robiłam juz kilka razy
    osobiście wolę cebulę podsmażyć
    polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podsmażoną cebulką , pasztet na pewno zyskał na aromacie. Cieszę się, że smakowal :)

      Usuń
  3. zaraz sie za niego zabieram ;-)

    OdpowiedzUsuń