Te bułeczki czasem robie na ciepłą kolację . Wybieram wtedy słabo wypieczone kajzerki. A do środka dodaję to , na co akurat mam ochotę. Tym razem padło na pomidory, ser i aromatyczne przyprawy. Chrupiące i smaczne...Polecam
4 kajzerki
dojrzały pomidor
łyżka oliwy z oliwek + oliwa do skropienia bułek
10 dag sera żółtego
4 jaja (najlepiej wiejskie)
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
szczypta ziół prowansalskich
oraz folia aluminiowa
Pomidora nacinam na krzyż i sparzam wrzątkiem. Zdejmuję skórkę i kroję w kosteczkę. Mieszam z łyżką oliwy z oliwek i ziołami prowansalskimi.
W bułkach wycinam krążki i je wyjmuję. Ręką ugniatam pozostały w bułce miąższ. Do środka bułek nakładam porcje pokrojonych pomidorów. Ser kroję w kosteczkę i wykłądam na pomidory. Na koniec ostrożnie wybijam jajka . Oprószam solą i pieprzem.
Bułki skrapiam oliwą i zawijam w folię aluminiową, tak by jajka nie były zakryte. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170st i piekę około 15-20 minut aż białka się zetną.
Smacznego.
Super danie kochana :-)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuńświetny pomysł na pyszne bułeczki
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie - świetny pomysł z tym jajkiem :)
OdpowiedzUsuńBułki doskonale sprawdzą sie na ciepłą kolację . Serdecznie polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBułki doskonale sprawdzą sie na ciepłą kolację . Serdecznie polecam i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń