piątek, 17 lipca 2015

Faszerowane bułki z jajem

Te bułeczki czasem robie na ciepłą kolację . Wybieram wtedy słabo wypieczone kajzerki. A do środka dodaję to , na co akurat mam ochotę. Tym razem padło na pomidory, ser i aromatyczne przyprawy. Chrupiące i  smaczne...Polecam





4 kajzerki
dojrzały pomidor
łyżka oliwy z oliwek + oliwa do skropienia bułek
10 dag sera żółtego
4 jaja (najlepiej wiejskie)
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
szczypta ziół prowansalskich

oraz folia aluminiowa

Pomidora nacinam na krzyż i sparzam wrzątkiem. Zdejmuję skórkę i kroję w kosteczkę. Mieszam z łyżką oliwy z oliwek i ziołami prowansalskimi. 

W bułkach wycinam krążki i je wyjmuję. Ręką ugniatam pozostały w  bułce miąższ. Do środka bułek nakładam porcje pokrojonych pomidorów. Ser kroję w kosteczkę i wykłądam na pomidory. Na koniec ostrożnie wybijam jajka . Oprószam solą i pieprzem.

 Bułki skrapiam oliwą i zawijam w folię aluminiową, tak by jajka nie były zakryte. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170st i piekę około 15-20 minut aż białka się zetną. 

Smacznego.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają smakowicie - świetny pomysł z tym jajkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bułki doskonale sprawdzą sie na ciepłą kolację . Serdecznie polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułki doskonale sprawdzą sie na ciepłą kolację . Serdecznie polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń