poniedziałek, 6 lipca 2015

Jogurtowe kluseczki z suszonymi pomidorami i czarnuszką

Od Skworcu pyszną przyprawę otrzymałam,
W której smaku się zakochałam,
Dodaję ją niemal do wszystkiego,
A mąż mi krzyczy,nie syp mi tyle tego :)

Moim kluseczkom smak i piękną barwę nadają,
Przepis ten otrzymałam kiedyś od mojej sąsiadki kochanej,
Więc kiedy nie mam czasu na gotowanie,
W mig jogurtowe kluseczki łyżką kładzione  przygotowuję,
I  domownikom z oliwą z oliwek serwuję :)

Serdecznie wszystkich zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Skworcu, bo wiele pysznych rzeczy tam znajdziecie i swoich kieszeni nie spłukacie, a w zamian smak, wyrafinowanie i pyszne dania zyskacie:) 




Składniki na dwa duże talerze jogurtowych kluseczek;

400g jogurtu greckiego
jajko
7-10 łyżek mąki pszennej (tyle my masa była bardzo gęsta)
szczypta soli
oliwa z oliwek do skropienia kluseczek lub rozpuszczone masło

Jogurt miksuję z jajkiem i stopniowo dodaję mąkę. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodaję sporą szczyptę soli i łyżkę suszonych pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Masę ponownie miksuję. 

W garnku gotuję wodę, lekko ją solę. Kiedy woda zacznie wrzeć, za pomocą łyżki nabieram małe porcje ciasta i wkładam do wody. Za każdym razem moczę łyżkę we wrzątku, dzięki czemu kluseczki łatwo się odrywają z łyżki.

 Gotuję około 1-2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Podaję skropione oliwą z oliwek. Kluseczki można podać też z okrasą z cebuli lub pokruszonym twarogiem.

Smacznego :)






5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł na pyszny obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie polecam bo kluseczki są pyszne i można je obsmażyć też na patelni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądaja i zapewne tak smakują ;)

    OdpowiedzUsuń