Od Skworcu pyszną przyprawę otrzymałam,
W której smaku się zakochałam,
Dodaję ją niemal do wszystkiego,
A mąż mi krzyczy,nie syp mi tyle tego :)
Pomidory suszone z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim do wielu potraw pasują,
Moim kluseczkom smak i piękną barwę nadają,
Przepis ten otrzymałam kiedyś od mojej sąsiadki kochanej,
Więc kiedy nie mam czasu na gotowanie,
W mig jogurtowe kluseczki łyżką kładzione przygotowuję,
I domownikom z oliwą z oliwek serwuję :)
Serdecznie wszystkich zapraszam do odwiedzenia strony internetowej Skworcu, bo wiele pysznych rzeczy tam znajdziecie i swoich kieszeni nie spłukacie, a w zamian smak, wyrafinowanie i pyszne dania zyskacie:)
Składniki na dwa duże talerze jogurtowych kluseczek;
400g jogurtu greckiego
jajko
7-10 łyżek mąki pszennej (tyle my masa była bardzo gęsta)
szczypta soli
łyżka przyprawy pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim Skworcu
oliwa z oliwek do skropienia kluseczek lub rozpuszczone masło
Jogurt miksuję z jajkiem i stopniowo dodaję mąkę. Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Dodaję sporą szczyptę soli i łyżkę suszonych pomidorów z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim. Masę ponownie miksuję.
W garnku gotuję wodę, lekko ją solę. Kiedy woda zacznie wrzeć, za pomocą łyżki nabieram małe porcje ciasta i wkładam do wody. Za każdym razem moczę łyżkę we wrzątku, dzięki czemu kluseczki łatwo się odrywają z łyżki.
Gotuję około 1-2 minuty od momentu jak wypłyną na powierzchnię. Podaję skropione oliwą z oliwek. Kluseczki można podać też z okrasą z cebuli lub pokruszonym twarogiem.
Smacznego :)
Fajny pomysł na pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńzjadłbym takie
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam bo kluseczki są pyszne i można je obsmażyć też na patelni.
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądaja i zapewne tak smakują ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :) Pozdrawiam.
Usuń