niedziela, 5 lipca 2015

Kulki z białą czekoladą

Przepis na te szyszki znalazłam na blogu Moje wypieki. Wyglądały tak smakowicie, zresztą wszystko tam jest mega smakowite :) , że postanowiłam je zrobić przy pierwszej lepszej okazji. Akurat zbliżał się piknik rodzinny w przedszkolu u synka, więc przygotowałam te szyszki. Wyszły mega słodkie i smakowite, dzieci chętnie po nie sięgały. Ciocie zresztą też :) Zrobiłam tylko wersję z białą czekoladą. Serdecznie polecam, bo znikają w mgnieniu oka  :) Dziękuję Moje wypieki za pyszny pomysł . A tak prezentuję się moje szyszki z preparowanego ryżu.



puszka kajmaku (400g u mnie smak tiramisu)
tabliczka białej czekolady
ok. 90-110g preparowanego ryżu

Kajmak i połamaną czekoladę wkładam do rondelka i podgrzewam. Cały czas mieszam by się nie przypaliło. Kiedy masa się rozpuści lekko ją studzę i dodaję ryż preparowany. Dokładnie mieszam. Mokrymi rękami formuję kulki i układam na papierze do pieczenia aż zastygną.Można włożyć je do lodówki. Z tej porcji wychodzi duży talerz kuleczek. 

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Wspaniałe, mała rzecz a ucieszy podniebienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sto lat takiuch nie jadłam, kiedyś moja mama takie robiła ale to było baaardzo dawno temu, dzięku za przypomnienie :) Ale wersja z białą czekoladą to nowość, świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je zrobić na bazie krówek albo irysów, ale z masą kajmakową jest szybciej.

      Usuń